Geszteréden 300 milliót költöttek két külterületi útra

MTI | 2024. 05. 15. | 09:56:56
Az agrárminiszter is ellátogatott a szabolcsi községbe.
Geszteréden 300 milliót költöttek két külterületi útra
Nagy István Geszteréden (Fotó: Nagy István Facebook-oldala)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vidékfejlesztési program két felhívása keretében csaknem 2500 kilométer külterületi helyi út újult meg az országban – mondta az agrárminiszter május 14-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Geszteréden. Nagy István a beruházás átadásán hangsúlyozta, a két, 2016-2017-ben és 2021-ben megjelent pályázati felhívás során összesen 170 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázók önkormányzati tulajdonú földutak rendbetételére, kiszélesítésére, szilárd útburkolat kialakítására, illetve közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztésekre vagy az útkarbantartást biztosító munkagépek beszerzésére.

Ezek a beruházások hozzájárultak a vidéki térségek fejlődéséhez és az ott élő emberek életminőségének javításához is – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető kifejtette, az elsőként megjelent pályázati felhívás során legfeljebb 100 millió forintot igényelhettek a kérelmezők meglévő külterületi utak stabilizálására, szélesítésére és leburkolására. Gépbeszerzésre egyéni beruházás esetén 10 millió, konzorciumi megvalósítás esetén pedig maximum 20 millió forintot lehetett igényelni. Ebben a pályázati körben 875 kérelmet támogattak mintegy 43 milliárd forint értékben, ez a felhívás hozzávetőleg 1000 kilométer út felújítását jelentette – összegzett Nagy István. A másik felhívás 2021-ben jelent meg, ebben maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett kérelmet benyújtani 2022 májusáig. A kiírás zöldterület-építési, útfásítási munkákra, buszmegállók felújítására vagy kialakítására, valamint árokrendezésre vonatkozott, a 822 befogadott kérelem mintegy 127 milliárd forintot jelentett a pályázóknak – ismertette a miniszter, hozzátéve, ez további 1500 kilométer külterületi út megújítását tette lehetővé országszerte. A külterületi közutak fejlesztését célzó új felhívás várhatóan idén ősszel fog megjelenni - tette hozzá Nagy István.

Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, a nyírbátori központú választókerületbe 17 programban 3,5 milliárd forint értékű támogatás érkezett a vidékfejlesztési program külterületi utak fejlesztését célzó pályázataiból, ami 47 kilométernyi útszakasz megújulását segítette.

A geszterédi önkormányzat 300 millió forintból végeztette el két külterületi út burkolatmegerősítését és szélesítését több mint 2,7 kilométer hosszban, a beruházási összegből 285 millió forintot az útfelújítási program pályázatán keresztül biztosítottak a helyhatóság számára.