Hirdetés
Hirdetés

Pénzért kínálták a magyar állampolgárságot

| 2015. 12. 08. | 10:07:16
Több mint 200 milliót kaszáltak közel 600 "ügyfélen".
Pénzért kínálták a magyar állampolgárságot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség december 8-án, kedden vádat emelt azzal a férfivel és társaival szemben, akik közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a magyar állampolgárság megszerzését hivatali kapcsolataik révén elintézik.

Közvetítőnek ajánlkozott

A vádirat szerint a magyar állampolgárságú férfi 2013 januárjában megismerkedett két kárpátaljai magyarral, akikkel közölte, hogy Magyarországon vannak olyan hivatalos személyek, akik az ő kérésére pénzért hajlandóak a magyar állampolgársághoz hozzásegíteni olyan külföldi személyeket, akik személyesen meg sem jelennek a magyar hatóságok előtt, illetve a magyar nyelvtudásuk is hiányzik. A férfi a két kárpátaljai magyarral megállapodott, hogy azok Ukrajnában beszerveznek olyan személyeket, akik hajlandóak fejenként kb. 1000 eurót fizetni a magyar állampolgárság ilyen módon való megszerzéséért. A megállapodás alapján 2013 januárja és decembere közötti időszakban összesen 594 fő Kárpátalján élő személy honosítási kérelmeit vette át az említett két közvetítőn keresztül a magyar férfi. A kérelmek, illetve a pénz átvételében segítséget nyújtott neki az élettársa és annak fia is.

185 esetben a férfi átvételi elismervényt is kiállított az iratok átvételéről, melyen egy magyar város polgármesteri hivatalának hamis bélyegzőjét helyezte el.

Több mint 200 millió forinthoz jutottak

A férfi, illetve az élettársa és annak fia összesen 648 ezer 800 eurót (azaz több mint 200 millió forintot) vettek át az ukrán közvetítőktől azért, hogy a kedvezményes honosítást elintézzék. Ugyanakkor a tényleges ügyintézés érdekében semmit nem tettek, a pénzt saját céljaikra fordították, egyebek mellett egy családi házat vásároltak 30 millió forint értékben az élettárs gyermekének.

Üzérkedéssel vádolják az egész családot

Az ügyészség vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a férfit, élettársát és annak gyermekét, továbbá befolyás vásárlásának bűntettével a két ukrajnai közvetítőt. A bűncselekmények elkövetésében központi, szervező szerepet játszó férfi 2015. szeptember 9. napjától előzetes fogvatartásban van. Az ügyészség a befolyással üzérkedőkkel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, valamint a bűnös úton szerzett vagyonra – beleértve az említett családi házat is – vagyonelkobzás elrendelését. Az ukrajnai közvetítők esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett az ügyészség indítványt – tájékoztatott Dr. Nagy Ferenc megyei főügyész-helyettes.

Hirdetés
Hirdetés