Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pancser cigicsempészek

| 2016. 09. 08. | 12:28:00
A főkolompos most épp Angliában ül előzetesben.
Pancser cigicsempészek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszer is sikertelenül próbált meg a Tiszán ukrán cigarettát csempészni az országba egy 10 tagú bűnbanda 2011-12-ben. Első fokon, 2015-ben már elítélte őket a Nyíregyházi Törvényszék. Fellebbezések miatt azonban a Debreceni Ítélőtáblán folytatódott volna az eljárás, csakhogy a Dr. Balla Lajos vezette tanács nem tudott ma tárgyalást tartani, mert az I. rendű vádlottat közben Angliában előzetes letartóztatásba helyezték.

A bíróság a vádlottakat és védőiket értesítette erről, és hivatalból új határnapot fog megjelölni, de előbb az ítélőtábla megkeresi az Igazságügyi Minisztériumot és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központot, hogy tisztázza az I. rendű vádlottra vonatkozó információkat, és ezután fog határozni az eljárás folytatásáról.

Amit az ügyről eddig tudni lehet:

B. J., az I. rendű vádlott 2011-ben elhatározta, hogy Ukrajnából Magyarországra a Tiszán keresztül, a Szabolcs megyei Mándok térségébe nagyobb mennyiségű magyar adó- és zárjeggyel el nem látott cigarettát fog becsempészni társaival együtt, hogy azt eladva nagyobb haszonra tegyenek szert.

Első körben B. J. két társával, a T. A. III. rendű és V. Z. VI. rendű vádlottal egy nyíregyházi autóbontóban vettek egy katonai teherautót, amit üzemképes állapotba hoztak. Az autót a X.r. vádlott Mándok külterületi tanyáján rejtették el.

Az első akcióban egy ukrán állampolgár 2011 áprilisában összesen 105 ezer doboz ukrán zárjeggyel ellátott, 64 és félmillió Ft értékű cigarettát szállított Ukrajna felől a Tiszához Tiszamogyorós térségébe, a rakományt pedig csónakkal átútsztatták Magyarországra, majd átpakolták a teherautóra és elindultak Mándok felé.

Csakhogy a sáros terepen a jármű elakadt. Közben a NAV járőrei is kiszúrták az autót, követték. Ezt nyilván észrevettek a csempészek is, M. I. IV., S. L. V. és V. Z. VI. rendű vádlott. Cigit, kocsit hátrahagyva elmenekültek, a járőrök pedig lefoglalták a csempészárut.

A banda azonban nem adta fel: 2011 végén, 2012 elején a főkolompos, B. I. újabb akciót szervezett, ekkor egy kisebb tételt 25 ezer doboz, 18 millió forint belföldi forgalmi értékű ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát akartak áthozni Magyarországra. Az „árut” N. C. IX. rendű vádlottal akarták továbbítani, aki egy kisteherautóval fedőáruként műanyag evőeszközöket és kispárnákat szállított.

De ő sem járt szerencsével, mert lebukott, ugyanis a NAV Bevetési Főigazgatóság járőrei igazoltatták, a cigarettát megtalálták és lefoglalták.

Debrecenben folytatódik a per

Az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2015-ben hozott ítéletet az ügyben, társtettesként, illetve bűnsegédként elkövetett orgazdaság bűntette miatt a összesen 28 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte az első kilenc vádlottat. Tizedik társukkal szemben megszüntették az eljárást, mert időközben elhalálozott. Az ítélet a II. és IX. rendű vádlott esetében első fokon jogerőre emelkedett, a többiek fellebbeztek, ezért került a Debreceni Ítélőtáblára az ügy.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés