Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamis mosószert kotyvasztottak és árultak

| 2016. 10. 17. | 16:15:00
Laikusoknak fel sem tűnt a különbség.
Hamis mosószert kotyvasztottak és árultak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Márkás mosószereklet hamisított egy házaspár. Az üzlet olyan jól ment, hogy még alkalmazottakat is foglalkoztattak. Csakhogy kétszer 2013-ban és 2014-ben - is lebuktak. Az ügyben első fokon ítélet született.

Iparjogvédelmi jogok megsértése miatt hét vádlottal szemben ítélkezett a Nyíregyházi Járásbíróság 7 vádlottal szemben - közölte a Szabolcsihírrel hétfőn Dr. Toma Attila sajtószóvivő.

A tényállás szerint az I. és II. rendű vádlottak házastársak, akik  2013. és 2014. évben úgy tettek szert jövedelemre, hogy különféle márkás, igen közismert és népszerű mosószereket hamisítottak.

Az előállított, hamis mosószerek külső megjelenésükben a laikus vásárlók számára az eredeti termékre megtévesztésre alkalmas módon hasonlítottak, melyeket a vádlottak pénzért értékesítették ismeretlen vevők részére.

A hamis mosószerek előállításához szükséges alapanyagokat, flakonokat, vegyi anyagokat és címkéket a férj szerezte be, míg felesége személyesen felügyelte a munkát és az értékesítésben is részt vett. A többi vádlott az ő alkalmazásukban dolgozott.

A vádlottakat néhány hónap illegális gyártás után 2013. decemberében tetten érték, és gyanúsítottként hallgatták ki. A mosószer hamisítással azonban ezt követően sem hagytak fel, I. rendű vádlott újra telephelyet bérelt, részben új munkaerőt szerzett, és tovább folytatta a tisztítószer gyártását. A NAV azonban 2014. októberében ismét tetten érte őket.

A vádlottak cselekményükkel több, mint 10 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Nyíregyházi Járásbíróság a házaspár férfi tagját, az ügy I. rendű vádlottját 2 év 4 hónap börtönbüntetésre, 3 év közügyektől való eltiltásra és 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A II. és III. rendű vádlottal szemben 2-2 év, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság, valamint egyenként 400 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a vádlottakat. A többi vádlottat egyenként 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ítélet fellebbezések miatt nem jogerős.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés