Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A miskolci testvérgyilkos 84 évesen szabadulhat

| 2016. 11. 15. | 17:36:00
Részegen szúrt, 30 centis késsel.
A miskolci testvérgyilkos 84 évesen szabadulhat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék bűnösnek találta a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében azt a 72 éves vádlottat, aki tavaly december 16-án halálos szúrást ejtett a testvérén.

A vádlott testvérével, a sértettel közös lakásban, de külön lakrészben élt, közöttük több éve haragos viszony volt. A mindennapossá vált veszekedések miatt az eseményeket megelőzően a bíróság a vádlottal szemben távoltartást rendelt el, és kötelezte őt a közös ingatlan elhagyására. A vádlott a bíróság intézkedését figyelmen kívül hagyva a vádbeli napon is otthon volt. A 68 éves, leromlott egészségi állapotú sértett a konyhában tartózkodott, a vádlott fiával beszélgetett. A vádlott bement a házba és a nála lévő 30,5 centiméter hosszúságú késsel a testvére felé kaszáló mozdulatot tett, ami ellen a sértett a kezével védekezni próbált, azonban a terhelt a sértettet a hasán egy alkalommal megszúrta, a kés a sértett hasfalán áthatolt. Az idős embert a kiérkező mentők súlyos vérveszteséggel szállították kórházba, ahol azonnal megműtötték, azonban néhány nap múlva – december 21-én – a szakszerű orvosi ellátás ellenére elhunyt.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, azt a tanúvallomások és a szakértő vélemények is alátámasztották.

A törvényszék – elfogadva az ügyészi érvelést – megállapította, hogy a sértett idős kora és egészségi állapota miatt az ellene intézett támadás elhárítására csak korlátozott mértékben volt képes, halálát egyértelműen a vádlott okozta.

Fegyház helyett börtön

A Miskolci Törvényszék a terheltet 12 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Súlyosító körülményként értékelte az ittas elkövetést és azt, hogy a terhelt családtagja sérelmére, távoltartás hatálya alatt követte el a bűncselekményt. Enyhítő körülmény volt a vádlott beismerő vallomása, megbánó magatartása, büntetlen előélete és idős kora. Utóbbira figyelemmel a bíróság a szabadságvesztést fegyház helyett börtönben rendelte végrehajtani. A vádlott a büntetés kétharmad részének letöltése után szabadulhat feltételesen.   

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője a cselekmény téves minősítése és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés