Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Durva áfacsalás az Észak-Alföldön

| 2016. 11. 28. | 09:37:00
Ismert módszert alkalmaztak.
Durva áfacsalás az Észak-Alföldön
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tízfős bűnözői csoportot lepleztek le a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói. A társaság tagjai mintegy másfél milliárd forint értékű baromfi- és sertéshússal csaltak áfát.

Egy érdi férfi és fiatal élettársa irányítása alatt álló cégvezetők több társaság nevében húsipari termékeket importáltak Lengyelországból és Szlovákiából, majd az árut papíron több magyar strómancégen keresztül átfuttatva kis- és nagykereskedőknek, élelmiszeripari feldolgozó cégeknek értékesítették.

A közismert „áfacsaló” módszert alkalmazták: a vállalkozások a nettó áron (áfa nélkül) beszerzett import árut itthon már áfával növelt áron adták tovább a láncolat következő tagjának. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával egyrészt azt a látszatot keltették, mintha az árut belföldön szerezték volna be, másrészt a számlázó cégek értékesítésből származó bevétel után minimális adót fizettek.

A csalás révén forgalomba került 2 600 tonna import baromfi- és sertéshúst elsősorban Budapesten és vonzáskörzetében az átlagos piaci ár alatt terítették, versenyhátrányba hozva ezzel az ágazat tisztességes kereskedőit. A rajtaütés napján

a pénzügyi nyomozók 22 helyszínen tartottak házkutatást, foglaltak le bizonyítékokat.

Az okozott kár enyhítése érdekében bankszámlákat zároltak.

A társaság vezetőinek üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelni. A két irányító mellett a pénzügyi nyomozók hat magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként és két személy ellen körözést rendeltek el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés