Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez a terv bizony füstbe ment. Határőrt akart megvesztegetni

| 2017. 03. 07. | 17:14:00
Nem hagyta magát az egyenruhás.
Ez a terv bizony füstbe ment. Határőrt akart megvesztegetni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Vásárosnaményi Járásbíróság gyorsított eljárás keretében kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt I. rendű F. V. vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. II. rendű S. T. vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette - közölte a Szabolcsihírrel dr. Toma Attila sajtószóvivő.

A vádlottak házastársak, mindketten ukrán-magyar állampolgárok. Magyarországra utazva többször találkoztak a barabási közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő főtörzsőrmesterrel, akiről tudták, hogy házastársa ugyanott, a kirendeltség hőkamerájának kezelője.

I. rendű vádlott cigaretta csempészettel foglalkozó ismerősei pénzt ígértek neki, ha felveszi a kapcsolatot a főtörzsőrmesterrel, ezért ő megkérte házastársát, hogy beszéljen meg egy találkozót a főtörzsőrmesterrel. A találkozóba a főtörzsőrmester beleegyezett, de mivel információval rendelkezett arról, hogy I. r. vádlott összefüggésbe hozható cigaretta csempészettel, a találkozóról szóló megállapodást jelentette a felettesének.

A főtörzsőrmester 2016. augusztus 4-én a Vásárosnaményi TESCO Áruház parkolójában találkozott a két vádlottal. I. rendű vádlott közölte vele, hogy csapatával cigarettát csempésznek át a zöldhatáron, és abban kéri a segítségét, hogy a kettejük között megbeszélt időpontban a főtörzsőrmester házastársa fordítsa el a hőkamerát arról a határszakaszról. A vádlott ezért pénzt ígért a főtörzsőrmesternek.

Miután a Nemzeti Védelmi Szolgálattal egyeztetett a főtörzsőrmester, közölte a tanúval, hogy hétfőtől lehet szállítani a cigarettát, augusztus 10. napján ugyanúgy találkozzanak a vásárosnaményi TESCO Áruház parkolójában. A találkozón megállapodtak abban, hogy 9 láda cigaretta Magyarországra történő áthozataláért a szállítás estéjén az I. rendű vádlott 90.000 Ft-ot fog fizetni a főtörzsőrmesternek.

A főtörzsőrmester – előzetesen a Nemzeti Védelmi Szolgálattal egyeztetve – pénzt kért I. rendű vádlottól a neki adott információért. I. rendű vádlott felszólította a főtörzsőrmestert, hogy fogjanak kezet, miközben átadta neki az 5.000 Ft-ot.

Mielőtt azonban F. V. a gépkocsijával elindult volna, a találkozást figyelemmel kísérő rendőrök elfogták, megbilincselték, és előállították.

Az ítélet a II. rendű vádlottal szemben jogerős, az I. rendű vádlott vonatkozásában az ügyész súlyosításért fellebbezett. A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa várhatóan 2017. április 26-án fog az ügyben ítéletet hozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés