Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halálos buszbaleset - vádat emeltek a sofőr ellen

| 2017. 03. 16. | 10:00:00
Frontálisan ütközött a szembejövő kisteherautóval.
Halálos buszbaleset - vádat emeltek a sofőr ellen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyész a 2016. szeptember 5-én Ludastó közelében történt buszbaleset ügyében - közölte a Szabolcsihírrel Zsiros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.

A vádirat lényege szerint a már több éve az iskolabuszt vezető vádlott 2016. szeptember 5-én délután, a tanítás után autóbusszal szállította haza a diákokat Érpatakra. Az autóbuszon 49 tanuló és 2 pedagógus utazott. A vádlott a járművel Ludastó irányából haladt Geszteréd felé egy olyan úton, ahol 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem is közlekedhetnek.

Az alig 4 méter szélességű, egyenetlen felületű, oldalról növényzettel benőtt, vizes úton a vádlott a megengedett sebességgel haladt, azonban a kanyarokat nem láthatta be a dús növényzet miatt.

Szintén ebben az időben haladt a vádlott által vezetett autóbusszal szemben egy kistehergépkocsi, melyben a vezetőn kívül még ketten utaztak, akik éppen munkából tartottak hazafelé.

Az autóbusz és a kistehergépkocsi egyszerre érkezett a növényzet miatt be nem látható kanyarba, egymást későn észlelték, és bár a vádlott az autóbuszt próbálta jobbra kormányozni, ennek ellenére a két jármű összeütközött.

A baleset következtében a kistehergépkocsi vezetője és egyik utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életüket vesztették. Az autóbuszon utazó két gyermek szintén súlyos sérüléseket szenvedett, gyógyulásuk fél évre tehető.

 

A főügyész hozzátette: újabb szakértői vizsgálatokra van szükség azonban annak megállapításához, hogy maradandó fogyatékosság nélkül meggyógyul-e a két diák. Az iskolabusz utasai közül 20 diák, 2 pedagógus, illetve a vádlott, valamint a kistehergépkocsi másik utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A nyomozás adatai szerint a kistehergépkocsi elhunyt vezetője is felelős a balesetért, azonban vele szemben a nyomozást a rendőrség megszüntette.

A Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség felhívta az utat kezelő önkormányzatot arra, hogy tegyen intézkedést annak érdekében, hogy az érintett úton biztonságosan lehessen közlekedni.

Az ügyész azt indítványozza a bíróságnak, hogy a vádlottat ítélje fogházbüntetésre, és tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze a közel 700 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés