Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fegyházat kapott a bűnszervezet Nyíregyházán

| 2017. 04. 27. | 17:12:00
A 18 tagú csapatba pénzügyőröket is beszerveztek.
Fegyházat kapott a bűnszervezet Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa (Gulácsiné dr. Torda Gabriella, dr. Tóth Beáta, dr. Katona Piroska) jogerős ítéletet hozott 18 vádlottal szemben bűnszervezetben elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság bűntette miatt. A törvényszék valamennyi vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki - közölte Toma Attila szóvivő.

Az elsőfokú bíróság által korábban kiszabott büntetéseket a törvényszék három vádlott esetében enyhítette, hét vádlott esetében súlyosbította. Hat vádlott vonatkozásában helybenhagyta a kiszabott fegyházbüntetés tartamát. A legkevesebb büntetést, 1 év 8 hónapot az I. rendű vádlottal szemben, a leghosszabb tartamú fegyházbüntetést II. és IX. rendű vádlott vonatkozásában, fejenként 5 év 6 hónap tartamban állapította meg a törvényszék.

A vádlottak 2012-ben három, egymással szorosan együttműködő, de részben önállóan is dolgozó bűnelkövető csoportot állítottak fel azért, hogy a Tiszán keresztül Ukrajnából Magyarországra cigarettát csempésszenek át. A megszerzett árut értékesítésig rejtekhelyeken tárolták.

A csoportokon belül minden részfeladatot személyre szólóan leosztottak.

Az egyik csoport feladata az volt, hogy a cigarettát Magyarországra csempéssze, annak érkezését biztosítsa, részben rakodás, részben figyelői feladatok ellátásával. A másik csoport a csempész cigarettát megvásárolta, és tovább értékesítette egy harmadik csoportnak. A bűnszervezet egyik vezetője ukrán oldalról egy – hazájában körözés alatt álló - ukrán állampolgárságú személy volt. Mindhárom csoport tagjai az adott útszakaszokon a rendőrség mozgását nyomon követték, és telefonon jelentést tettek róla a csoport vezetőjének.

A X. rendű vádlott a pénzügyőrökkel tartotta a kapcsolatot annak érdekében, hogy a csempészet zavartalanul folyjék, és ezért különböző összegeket fizetett nekik. Az összegek fejében a pénzügyőrök vállalták, hogy egy meghatározott időtartamban nem intézkednek azon a területen, ahol a cigaretta csempészet folyik.

A hierarchikusan és szigorú feladatmegosztáson alapuló, három szervezett bűnelkövetői csoport 2012. október 25-én a hajnali órákban - a fentiek szerinti munkamegosztás keretében - megegyezett abban, hogy a Tiszán átúsztatják Magyarországra a csempészett cigarettát.

A pénzügyőröknek 600 ezer forintot fizettek azért, hogy a területet ne ellenőrizzék. Az árut az ukrán személyek Ukrajna területén csónakba rakták, és átszállították a magyar oldalra.

A cigarettát ezután Mándokra akarták szállítani, hogy ott rejtsék el. A két csoport elfoglalta helyét az útvonal biztosítása érdekében. A szállítmányt külön gépkocsival is kísérték, hogy más bűnelkövetői csoportok ne tudják megszerezni azt. Hajnalban a NAV nyomozói megállították a cigarettát szállító gépkocsit, és az azt vezető I. rendű vádlottat elfogták. A mögötte haladó, biztosítást végző gépkocsi vezetője és utasai ezt látva elmenekültek a helyszínről. A cigarettát szállító járműben több, mint 56 millió Ft értékű cigaretta volt, amely a helyszínen lefoglalásra került.

A törvényszék megállapította, hogy

hasonló bűnszervezetek rendszeresen alakulnak a magyar-ukrán határ térségében, s az ilyen elkövetői csoportok kívülálló személyeket is beszerveznek - eseti jelleggel - a végrehajtás meggyorsítása és annak sikere érdekében. A határmenti településeken élő személyek rendszerint megélhetési gondjaik miatt vállalják el az effajta „pénzkereseti lehetőséget”,

nem gondolva arra, hogy e bűncselekménytípus elkövetése súlyos büntetést von maga után, hiszen végrehajtandó szabadságvesztéssel büntetendő akkor is, ha kis mértékben járul hozzá valaki a tevékenységhez. Nyilvánvalóan fokozottabb társadalomra veszélyessége a szervező, irányító személyeknek volt. Jelen ügyben hat büntetlen előéletű vádlott kapott a csempészetben való közreműködésért legalább 2 év fegyházbüntetést.

Az ítélet jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés