Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Villamost zúztak a garázdák Nyíregyházán, de megbánták

| 2017. 04. 26. | 13:37:00
Megúszták, mert eredményes volt a közvetítés.
Villamost zúztak a garázdák Nyíregyházán, de megbánták
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán, a Hősök terén felállított hajdani városi villamost időről-időre vandálok rongálják meg. Így volt ez az elmúlt év szeptemberében, illetve decemberében is, amikor két-két ittas fiatal az éjjeli órákban felmászott a villamosra, majd annak fából készült ajtaját berúgták, összetörték. Az egyedi gyártású ajtóban alkalmanként 60 illetve 90 ezer forint kár keletkezett - közölte a Szabolcsihírrel Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A térfigyelő kameráknak és a lakosság segítségének köszönhetően a rendőrség hamar elfogta a garázda fiatalembereket, akik mindkét ügyben beismerő vallomást tettek, és jelezték, hogy szeretnék megtéríteni a sértett kárát. Mivel ezt a sértett sem ellenezte, ezért az ügyész elrendelte a közvetítői eljárást.

Ennek során a gyanúsítottak és a sértett a hivatásos közvetítő előtt megjelentek, közösen megbeszélték a történteket, majd megállapodtak a kártérítés összegében, sőt bocsánatot is kértek a fiatalok a sértettől. A megállapodást a közvetítő okiratba foglalta, majd a kártérítési összeg kifizetése után az ügyész megszüntette a büntetőeljárást.

Persze, ne higgye azt senki, hogy pusztán a kár megtérítése minden esetben büntetlenséget eredményez az elkövetőknek - tette hozzá a szóvivő. A törvény ugyanis nagyon szigorú feltételeket szab ehhez:

csak olyan bűncselekmények esetén lehet a büntetőeljárást megszüntetni, amelyekért a törvény legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását írja elő; szükséges továbbá a gyanúsított beismerő vallomása lehetőleg még a nyomozás során; és a sértett hozzájárulása is.

A sajtószóvivő megemlítette még: természetesen a gyanúsítottnak vállalnia kell azt is, hogy a sértett által elfogadott módon és mértékben jóváteszi a bűncselekménnyel okozott sérelmet. Végül az ügyész csak akkor engedélyezheti a közvetítést, ha alaposan feltételezhető, hogy a gyanúsítottal szemben nincs szükség a bírósági eljárás lefolytatására, azaz várható, hogy kellő nevelő hatással lesz rá a közvetítés, és nem fog a jövőben újabb bűncselekményt elkövetni.

Tiltja a törvény a közvetítést akkor, ha az elkövető többszörös, vagy különös visszaeső; ha bűnszervezetben követte el a bűncselekményt; ha halált okozott a bűncselekmény elkövetésével; ha két éven belül már más ügyben eredményes közvetítésben vett részt; ha egyébként sem lehetne felfüggesztett szabadságvesztést kiszabni vele szemben vagy éppen próbára bocsátás, illetve vádemelés elhalasztása hatálya alatt áll.

Kivételesen lehetőség van közvetítésre akkor is, ha a bűncselekményre legfeljebb 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki a törvény szerint. Ilyen esetben – amennyiben eredményes volt a közvetítés, azaz tipikusan a gyanúsított megtérítette a sértett kárát – az ügyész nem szüntetheti meg a büntetőeljárást, hanem köteles vádat emelni. Ugyanakkor a bíróság korlátlanul enyhítheti a kiszabott büntetést az ilyen elkövető esetében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés