Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztett börtönt kapott a felszámoló

| 2017. 05. 17. | 17:53:00
Egy nyíregyházi bírónőt vesztegetett meg.
Felfüggesztett börtönt kapott a felszámoló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két év börtönbüntetésre ítélte – 3 évre felfüggesztve – a Debreceni Törvényszék megismételt eljárásában azt a felszámolót, aki 2008-2009 között ajándékokat adott és egyéb szívességeket tett egy nyíregyházi bírónőnek.

Dr. Kné dr. J. Judit idén februárban elhunyt, az eljárást az ő vonatkozásában a bíróság megszüntette, így H. Attila most egyedül ült a vádlottak padján. H. Attilát a törvényszék folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntettében marasztalta el, 3 évre eltiltotta a felszámolói tevékenység gyakorlásától, H. Attila emellett 3 éven keresztül nem vezethet felszámolással foglalkozó szervezetet, valamint meg kell fizetnie 900 ezer forint – 300 napi tétel – pénzbüntetést is.

A Debreceni Törvényszék, mint elsőfokú bíróság még korábban, 2014 júniusában hozott ítéletében 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra, emellett 1 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte az ügy I.r. vádlottját, dr. Kné dr. J. Juditot, akit mellékbüntetésként első fokon 5 évre a jogi foglalkozás gyakorlásától is eltiltott. A II. r. vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra, 1 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte, illetve 5 évre eltiltotta a felszámolói hivatás gyakorlásától.

Az azóta elhunyt bírónőt fontosabb ügyekben intézkedő, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel; folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettében találta bűnösnek, mag a II. rendű vádlottat szintén folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés bűntettében marasztalta el a törvényszék.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Debreceni Ítélőtábla 2015. februárjában az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására utasította a Debreceni Törvényszéket.

A Debreceni Törvényszéken 2015. októberében indult el a megismételt eljárás. Az ügyben több tárgyalást is tartott a bíróság. Miután a bírónő idén februárban elhunyt, ügyében a bíróság az eljárást megszüntette. 

Az ügyről

A Központi Nyomozó Főügyészség módosított vádirata szerint dr.Kné J.Judit az akkori Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bírájaként dolgozott. H. Attila két cég képviselőjeként felszámolással foglalkozott, ügyfélként rendszeres kapcsolatban álltak egymással.

2008. vége és 2010. év eleje között a bírónő folyamatosan különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el a vádlottól. H. Attila ennek fejében a vádirat szerint

azt kérte, hogy a bíró nagy számban, esetenként az általa említett konkrét felszámolási ügyekben az általa képviselt cégeket jelölje ki felszámolóként. Hetente több alkalommal kommunikáltak telefonon és személyesen, rendszeresen egyeztették H.Attila felszámolási ügyeit, a bíró többször saját lakásán fogadta a férfit, beadványokat is átvett tőle.

H. Attila rendszeresen szállította a bírónőt saját gépkocsiján, többször még a bíróságra is ő vitte be, rendezte a bíró autójának üzemeltetésével kapcsolatos teendőket, intézte a nő devizában lekötött megtakarításainak ügyeit, egyszer pedig még egy családi hosszú hétvégét is finanszírozott számára.  A felszámoló által képviselt cégek egyike a bíró családtagjainak betéti társaságától – melynek székhelye a bíró lakása volt - bérelt irodát.

Egy esetben konkrét pénzmozgásra is kitér a vádirat. Egy cégnél a felszámolás költségeire elkülönített 200 ezer forintból 125 ezer forint maradt. H. Attila telefonon jelezte a felszámolás kezdeményezőjének (a felszámolni kívánt társaság könyvelő cégének), hogy 150 ezer forintra lenne szüksége, a nő azonban azt mondta neki, hogy csak 125 ezer forint maradt. A pénzt még aznap este a bíró lakásán személyesen adta át. Az eljáró bíró a másodrendű vádlott által képviselt felszámoló céget rendelte ki, a biztos H. Attila lett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés