Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Százmilliót csaltak ki szén-dioxid kvóta ígéretével

| 2017. 05. 31. | 09:34:00
A pesti csalónak osztrák társa volt.
Százmilliót csaltak ki szén-dioxid kvóta ígéretével
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentős értékre elkövetett csalás gyanúja miatt indított eljárást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya H. N. P. 58 éves budapesti lakos és társa ellen.

A nyomozás adatai szerint a férfi osztrák állampolgárságú társával 2013. április 12-én a bécsi cégbíróságon

bejegyeztetett egy gazdasági társaságot azzal a céllal, hogy tényleges üzleti tevékenység nélkül 2013-ban és 2014-ben Magyarországon szén-dioxid kvóták eladásának valótlan ígéretével magyar állampolgároktól pénzt szerezzenek.

A sértettek részére az általuk befizetett összeg értékének megfelelő, a szén-dioxid kvóták után járó és cégük nevében kibocsátott tanúsítványokat adtak, amelyekről

azt állították, hogy forgalomképesek, értékük folyamatosan emelkedik, azokkal a cég kereskedelmi platformján, illetve a tőzsdén is lehet kereskedni, valamint egy év elteltével cégük az ügyfél kérésére 33 százalékos hasznot biztosítva akár vissza is vásárolja azokat.

A sértettek megtévesztéséhez igénybe vették több, a cég jogszerű működésével kapcsolatosan megtévesztett üzletkötő, pénzügyi tanácsadó segítségét is, akiknek a tevékenységükért jutalékot fizettek.

A rendőrség megállapította, hogy a gazdasági társaság nem rendelkezett és nem is kereskedett szén-dioxid kvótákkal, a gyanúsított és osztrák állampolgárságú társa kizárólag a jogtalan haszonszerzésre törekedett. A cég képviselői a sértettek által befektetett összegeket visszafizetni nem tudták, illetve H. N. P. 2014 évben ismeretlen helyre távozott, a sértettek és a hatóság részére elérhetetlenné vált.

A bűncselekménnyel okozott anyagi kár - az eddig beazonosított 104 sértett sérelmére - meghaladja a 100.000.000 forintot.

A rendőrség kezdeményezésére a cég két képviselőjének elfogása érdekében európai elfogatóparancsot adtak ki, ami alapján H.N.P. budapesti lakost 2017. május 26-án Budapesten elfogták, osztrák társának felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a férfit gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásának indítványozását. Az illetékes ügyészség indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság május 29-én elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés