Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítélet: ennyit kaptak a borsodi állatkínzók

| 2017. 06. 19. | 15:28:00
Kötelező olvasmányt is előírtak nekik
Ítélet: ennyit kaptak a borsodi állatkínzók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Encsi Járásbíróság ítéletet hozott a „deteki állatkínzásos” ügyben. A bíróság a fiatalkorú elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki állatkínzás bűntettében és 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett –, míg a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 5 hónap – végrehajtásában szintén 1 évre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A bíróság ítéletében – a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett – rendelkezett mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről és külön magatartási szabályként előírta a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, melynek tematikájában kell, hogy szerepeljen:

  • az állatok védelme, gondozása;
  • az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása;
  • Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása és
  • a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó fogalmazás megírása.    

A két fiatal még 2015 nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű, kb. 5 kiló tömegű, keverék kiskutyát, aki élt, de vélhetően sérülés vagy betegség miatt önállóan mozogni nem tudott. Ekkor közösen elhatározták, hogy elpusztítják a kutyát és ezért magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol nem láthatja őket senki a magas nád miatt.

Az elsőrendű vádlott talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek.

A kutya az ütések következtében különös szenvedést átélve elpusztult.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés