Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindennel csaltak Nyíregyházán, amivel lehet

| 2017. 07. 17. | 11:56:00
46 bankszámlát zároltak.
Mindennel csaltak Nyíregyházán, amivel lehet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vagyonvédelmi, takarítói és futárszolgálati feladatok ellátására szerződött az a nyíregyházi munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítói félmilliárd forintot „spóroltak” több mint kétezer munkavállalón. A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói most negyvenhárom gyanúsítottal szemben áfacsalás miatt javasolnak vádemelést.

A pénzügyi nyomozók még 2015 júniusában hét gyanúsítottat vettek őrizetbe, a bíróság elrendelte az irányító férfi és négy társának előzetes letartóztatását. A bűnszervezet vezetői az ismert módszert követték: a munkavállalók utáni adót és járulékot, valamint a csak papíron nyújtott szolgáltatás után esedékes áfát nem fizették meg, jelentős kárt okozva ezzel az államnak.

Jól szervezett, összehangolt, hierarchikus rendszert építettek fel.

A fiktív szolgáltatást igénybevevő cégek színlelt szerződést kötöttek a külön erre a célra fenntartott, strómanok vezette munkaerő-kölcsönző vállalkozásokkal, ahová bejelentették régebbi dolgozóikat. Munkavállalóikat is becsapták, hiszen a „kölcsönbe adás” időszaka nem biztosítással járó jogviszony, ami a nyugdíjjogosultság szempontjából lényeges. Az áfával is csaltak, ugyanis a kölcsönbe adó cég által kiállított fiktív számla áfáját levonták fizetendő adójukból.

Az illegális szolgáltatást 34 gazdálkodó társaság vette igénybe országszerte.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés