Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fülöp – Nyíregyházán demonstrálnak a focidrukkerek

| 2017. 09. 27. | 09:20:00
Az egyszeri alkalomból mostanra mozgalom lett
Fülöp – Nyíregyházán demonstrálnak a focidrukkerek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az állatkínzás ellen fellépő szurkolók először Nagycserkeszen hallattak magukról, amikor hatalmas demonstrációt szerveztek Fülöp emlékére. Eltelt 90 nap, és mára országossá nőtt a Szurkolók az állatkínzás ellen mozgalom, melynek Facebook-oldalához csaknem ötvenezren csatlakoztak.

 

Mint arról a Szabolcsihír is beszámolt, a focidrukkerek júniusban hirdettek demonstrációt azon a településen, ahol az azóta az állatkínzás szimbólumává vált Fülöp kutyust tartották gazdái elképesztő körülmények között.

Egyetlen menedéke egy fémhordó volt, enni, inni nem, vagy alig kapott. A hűséges nagycserkeszi házőrző nyakára rövid madzagot kötöttek, amely az idők során belenőtt a húsába, amitől végül a nyelőcsöve is megbénult. A feltehetően elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kutyus feje az ödémától a felismerhetetlenségig eltorzult, fotója bejárta az országot.

Egy bejelentés alapján a Nyíregyházi Állatbarát Alapítvány mentette ki őt lelketlen tartóitól, majd páratlan adakozás kezdődött a kutyus gyógykezelésére. Sajnos, az orvosok legnagyobb erőfeszítése ellenére Fülöp szervezete épp akkor, amikor sorsa végre jobbra fordult volna, feladta a küzdelmet.

Fülöp (akinek addig neve sem volt, csak az alapítványnál kapott) sorsára, tragédiájára figyeltek fel a szurkolók is, akik félretéve a lelátókon, focimeccseken tanúsított ellentéteket, sokszor ölre menő vitákat, konokul és elszántan beálltak egy ügy mögé. Ez pedig nem más, minthogy a hatóságoktól határozott fellépést várnak az állatkínzással szemben, letöltendő börtönbüntetést követelnek az állatkínzókra.

Június 25-ére demonstrációt hirdettek Nagycserkeszre, az állatkínzó háza elé, felhívásukhoz civilek, állatvédő szervezetek, magánszemélyek csatlakoztak. Talán maguk sem számítottak arra, hogy ezren érkeznek az ország minden tájáról. Megindító volt a fekete pólós tömeg látványa.

Eltelt 90 nap, és egyre szélesedik a mozgalom, már az ország határain túlról, Erdélyből is keresik őket az állatvédő focidrukkerek. A szerveződés motorja a budapesti Katin Richárd és az ongai (Miskolchoz közeli település) Csik Zoltán.

- Néhányan, fradisták sétáltunk a Margitszigeten, Fülöpről beszélgettünk – idézte fel a kezdeteket a Szabolcsihírnek Katin Richárd. -  Egy hét múlva meghalt Fülöp. Eljöttünk Csik Zolihoz Miskolcra, s megállapodtunk, hogy 10-20 kocsival elmegyünk Nagycserkeszre. Aztán jött ez lett…

Szurkolók az állatkínzás ellen: Katin Richárd (karjában Oreo), Somogyi Róbert és Csik Zoltán

Az egyszeri megmozdulás mozgalommá vált, miután az állatbarát szurkolók sorra gyűjtik az információkat állatkínzásokról, és adják tovább egymásnak. Nemrég nyolc kutyát hoztak el egy bicskei lakótelepről, ahol esélyt sem látták rá, hogy tartóik gondozzák őket. Hívták már őket Pest környékéről, Békéscsabáról, Pécsről. És ők mennek, saját költségen, segíteni. A mentett kutyákat ideiglenes gazdikhoz, menhelyekre viszik, de az a céljuk, hogy minden brigádnak legyen egy saját kis rehabilitációs központja.

Természetesen maguk a szurkolók is fogadnak örökbe mentett kutyákat, nemrég egy fradistánál lelt szerető otthont egy Borsodban kiszabadított staffordshire terrier kölyök. A múlt héten Rudabányáról hoztak el két csont sovány kutyát, de a Miskolchoz tartozó Lyukóbányán is több kutya szorul segítségre.

Jó lenne egy saját telep – mondta Katin Richárd, hozzátéve: ígéretet kaptak egy területre, ahol felállíthatják a kenneleket.

Jelen vannak Diósgyőrben, Békéscsabán, Pécsett, Kispesten, Újpesten, Veszprémben, Győrben., Sopronban, Zalaegerszegen és Nyíregyházán.

Katin Richárd azt mondja, ha kell, 500-1000 embert tudnak mozgósítani.

Az eltelt három hónap alatt kaptak már több felajánlást is: a diósgyőri jégkorong csapat árverésre nekik adta egy hokiütőjét. A hölgy, aki 70 ezer forinttal megnyerte a licitet, azonban nem tartott rá igényt, hanem átadta további árverésre, gyűjtésre. Kaptak egy focilabdát a Diósgyőrtől is. aEgri egyetemisták – a kézi-, kosár- és vízilabda csapat - álltak az ügy mellé, és gyűjtöttek össze pénzt egy rendezvényükön. De sorra keresik őket az ország többi felsőoktatási intézményeiről is. Dagad a tábor az állatbarát szurkolók mögött.

Szerdán délelőtt a Nyíregyházi Törvényszék előtt demonstrálnak a szurkolók. Fülöp ügyének tárgyalása fél kilenckor kezdődik. Csendes demonstrációt tartanak az állatvédő szurkolók. A pályán akár ölre mennek a csapatukért, de, mint mondják, ilyenkor félreteszik az ellentéteket. Ez nem arról szól.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés