Vandálok rongálták meg Nyíregyháza legszebb szobrát

Szabolcsihír

2017.09.05. 14:15

Vandálok rongálták meg Nyíregyháza legszebb szobrát
Fotók: Bordás Béla városgondnok

Sokat dolgozhatott vele, míg a csapokat is kitörte.

Hirdetés

Brutálisan megrongálták Nyíregyháza legszebb köztéri alkotását keddre virradóra. A Hűsök terén álló szoborkompozíciót övező lánc és a tartószerkezet egyik eleme sérült meg komolyan. Valószínűleg addig ugrált rajtuk az illető, míg a csapok kilazultak, kiszakadtak. Ilyen súlyos sérülés még nem érte ezt a műalkotást. Hogy mi volt a célja, oka a vandál beavatkozásnak, nem tudni csakúgy, mint azt, hogy ki tette.

Kisfaudi Strobl Zsigmond I. világháborús emlékműve 1928 óta ékesíti Nyíregyháza legszebb terét. A mester maga választotta ki a helyet, mert úgy gondolta, a megyeháza közelében lehet a legméltóbb helye az első világégésben elesett hősi halottak tiszteletére emelt szoborkompozíciónak.

A garázda a komoly anyagi kár mellett kegyeletsértő is volt. Nyilván korlátozott szellemi képességei miatt nem tudhatta, hogy megyénkből több ezren vesztették életüket a fronton az I. Világháborúban, az ő ádozatuk emlékére készíttette el a megye a szobrot.

Bízunk benne, a közelben álló kamera - mely felvételeinek köszönhetően korábban a villamoskocsi rongálóit is elfogták - mindent látott, így nem fedi sokáig homály az indulatait fékezni nem tudó garázdát.

 

vandál

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés