Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hivatali vesztegetés! Pénzért intézte a honosítást a nő

| 2017. 12. 08. | 11:41:00
Közel kétszáz vádlott az ügyben, legtöbbjük magyarul sem beszél.
Hivatali vesztegetés! Pénzért intézte a honosítást a nő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa december 7-én ítéletet hozott a 195 vádlottal szemben közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben - közölte a Szabolcsihírrel dr. Toma Attila sajtószóvivő.

A törvényszék – az elsőfokú bíróság ítéletét súlyosbítva – I. rendű Sz. Á-né vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása és 190 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

II. rendű vádlottat 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, míg III. rendű vádlottal szemben helybenhagyta az elsőfokú bíróság által hozott felmentést.

Az ügyben szereplő további 192 vádlottat korábban az elsőfokú bíróság részben jogerős ítéletével megrovásban részesítette.

A tényállás szerint I. rendű vádlott

kormányhivatali tisztviselőként egyszerűsített honosítási kérelmekkel kapcsolatos ügyek intézésével foglalkozott. A kedvezményes honosítás egyik feltétele, hogy a kérelmet benyújtó személy rendelkezzen magyar nyelvtudással, valamint, hogy az ügyintéző ellenőrizze a  személyazonosságot..

A vádlott 2013 júliusától decemberéig több esetben pénzt fogadott el magyarul nem beszélő – többnyire ukrán és belorusz állampolgárságú – személyek honosítási ügyének elintézéséért.

Ezen túlmenően I. rendű vádlott úgy intézte több személy honosítási kérelmét, hogy a külföldi személyek a kérelmek beadásának napján nem tartózkodtak Magyarország területén, s a nevükben I. rendű vádlott a nyomtatványokon olyan nyilatkozatot tett, hogy a magyar határon túl élő személyek ismerik és beszélik a magyar nyelvet. A nyomtatványok kitöltése és valótlan tartalommal történő benyújtása érdekében II. rendű T. O. vádlott készpénzt adott át I. rendű vádlott részére.

Az ügyben szereplő további, 192 vádlott a kérelmeket benyújtó, külföldi állampolgárságú személy.

A bíróság álláspontja szerint I. rendű vádlottal szemben a büntetési célok elérése érdekében indokolt a hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása.

Az ítélet I. és II. rendű vádlottak kivételével valamennyi vádlottal szemben jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés