Hirdetés

Lezuhant a tanuló. Az oktató hibázott Nyíregyházán?

| 2017. 12. 11. | 12:34:00
Az ügyészség vádat emelt ellene.
Lezuhant a tanuló. Az oktató hibázott Nyíregyházán?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat az ügyész egy oktató ellen, akinek mulasztásai miatt május 20-án Nyíregyházán egy tanuló a vitorlázó repülőgéppel lezuhant, és életét vesztette - közölte a Szabolcsihírrel Dr. Szilágyi László sajtószóvivő.

A vádirat szerint a 48 éves sértett a Nyíregyházi Repülőtéren vitorlázó repülőgépvezetői tanfolyamon vett részt, az oktatását pedig a vádlott végezte.

A vádlott valótlanul leigazolta a kiképzési okiraton, hogy a tanuló rendelkezett megfelelő jártassággal a repülőgép vezetésére.

Idén május 20-án a vádlott engedélyezte a tanulónak, hogy a vitorlázó repülőgéppel öt órát meghaladó repülést végezzen, azonban

nem látta el a megfelelő iránymutatásokkal arra az esetre, hogy mit kell tenni akkor, ha a repülőgép irányíthatatlanná válik, illetve ezt az állapotot hogyan kell megszüntetni. A vádlott a tanuló repülését a földről nem kísérte figyelemmel, maga helyett másik oktatót sem bízott meg ezzel a feladattal.

A sértett aznap már negyedik alkalommal próbálkozott a feladattal, és kereste a felszálló meleg légáramlatot ahhoz, hogy a repülési feladatot végrehajtsa, azonban ún. dugóhúzóba került, és a gép zuhanni kezdett.

A tanuló pilóta a repülőgéppel Nyíregyházán a Rákóczi út egyik telephelyére zuhant, ahol a gyors orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott a sértett oktatását nem megfelelően végezte el, közreműködött abban, hogy a kiképzési programot maradéktalanul korábban ne teljesítse a sértett, továbbá azt sem vette figyelembe, hogy az adott repülőgép vezetésére megfelelő jártassága nem volt a sértettnek.

A bűncselekményért a törvény szerint egy évtől öt évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

 

 

        

Hirdetés