Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rálőttek, majd azt kiabálták a mátészalkainak: kinyírják

| 2017. 12. 18. | 14:41:00
Az egész családját megfenyegették.
Rálőttek, majd azt kiabálták a mátészalkainak: kinyírják
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék dr. Bodnár Zsolt vezette büntető tanácsa hétfőn emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte S. L. G. vádlottat.

A bíróság ítélethirdetésén elhangzott szóbeli indokolás szerint a vádlott megismerkedett egy börtönviselt, küzdősportokban jártas személlyel, aki nagyrészt törvényellenes, büntetendő tevékenységeinek folytatása és biztosítása érdekében egy bűnelkövetői csoportot szervezett.

2004-ben a csoport vezetőjét egy ismeretlen személy megkereste azért, hogy tekintélyével nyújtson segítséget a csengersimai határátkelőhelynél folytatott illegális cigaretta kereskedelemben kialakult piaci helyzet megvédéséhez. A csoport vezetőjének felhívására S. L. G. vádlott megszervezte a csapatot, akik adott időpontban befenyítik a sértettet mátészalkai otthonában. Miskolcról hat, Budapestről három gépkocsival indultak a csoport tagjai késsel, viperával, szamurájkarddal, lőfegyverrel felszerelkezve.

2004. november 10-én este vádlott és társai a kerítésen átmászva bementek a sértett mátészalkai lakóházának udvarára, majd a bejárati ajtót ütötték, rugdosták, közben azt kiabálták, hogy „kinyírják őket”. A házban a sértett családja, gyermekei és unokája tartózkodott. A teraszajtón keresztül hét lövést adtak le a nappali irányába, amelyből kettő eltalálta a sértettet. A sértett kiabálni kezdett a hozzátartozóinak, hogy hívják a rendőrséget. Ekkor a csoport tagjai elmenekültek. A sértett 8 napon túl gyógyuló lőtt sérüléseket szenvedett.

A bíróság nem látta indokoltnak a vádlottal szemben hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását, mivel nem nyert bizonyítást az, hogy a lövéseket a vádlott adta le, ő csupán bűnsegédje volt a sértett élete ellen irányult támadásnak, mely cselekmény kísérleti szakban maradt. A vádlott büntetlen előéletű személy, és több, mint tíz év telt el a cselekmény elkövetése óta.

A csoport többi tagjával szemben korábban a Fővárosi Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla már ítéletet hozott. A vádlott a cselekmény elkövetése után egy ázsiai országba távozott, ahonnan csak 2014-ben tért haza.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés