Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három társával nyúlta le az uniós pénzt a hajdúsámsoni férfi

| 2018. 01. 18. | 19:10:00
Közel 350 millió forintot csalás miatt emeltek vádat a bűnbanda ellen.
Három társával nyúlta le az uniós pénzt a hajdúsámsoni férfi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség négy férfi ellen, akik azért kaptak az Európai Uniótól és a Magyar Államtól pénzbeli támogatást, hogy egy új aszaló gépsort szerezzenek be, ehelyett viszont felújítottak egy ’80-as években gyártott berendezést, majd azt hazudták, hogy azt 670 millió forintért újként vásárolták - közölte a Szabolcsihírrel Dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész.

A vádirat lényege szerint a hajdúsámsoni férfi 2009-ben társával együtt

kifejezetten azért alapított egy kft-t, hogy európai uniós támogatáshoz jusson egy aszaló üzem létrehozásához, azonban a pénz jelentős részét magának akarta megtartani, nem pedig a beruházásra költeni.

Megszerzett egy ’80-as években gyártott, használaton kívüli gépsort, majd azt pár millió forintért felújította, és úgy tűntette fel, mintha azt az ő kft-jének megrendelésére frissen gyártották volna le.

Egyik társától szerzett 5 millió forintért egy hamis számlát, mely szerint a gépet 670 millió forintért vásárolta, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól megigényelte a támogatást, melynek nagyobb részét az Európai Unió, kisebb részét a Magyar Állam adta.

Egy másik társától üzleti tanácsadásról szóló hamis számlákat szerzett, azonban ilyen tanácsadás a valóságban nem történt.

Mivel az aszaló üzem az előírt határidőre nem indult be, ezért a vádlottak valótlan tartalmú gyártási jegyzőkönyvet is készítettek, mely szerint egrest dolgoztak fel, de ez nem volt igaz.

Az ügyész bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a négy vádlottal szemben, és börtönbüntetés kiszabására, valamint vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a bíróságnak.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés