Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem követett el hűtlen kezelést a volt nyíregyházi kórházigazgató

| 2018. 01. 30. | 10:44:00
Még nem jogerős az ítélet.
Nem követett el hűtlen kezelést a volt nyíregyházi kórházigazgató
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, másodfokon felmentette a Nyíregyházi Törvényszék a hűtlen kezelés vádja alól M. Csillát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház volt főigazgatóját.

[Beillesztett cikk: Gyorshír: felmentették a vád alól a nyíregyházi kórház volt igazgatóját]

M. Csilla 2012 áprilisától 2015 elejéig irányította az intézménycsoportot.

[Beillesztett cikk: Újabb ítélet jöhet a volt kórházi főigazgató büntetőperében]

A vádhatóság álláspontja szerint M. Csilla ezzel több, mint 11 millió forint hátrányt okozott az egészségügyi intézménynek.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2017 májusában hűtlen kezelés miatt 1 év – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésként 3 évre eltiltva attól, hogy vezetői tisztséget töltsön be gazdasági társaságokban.

A vádlott és védője akkor felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Ezt az ítéletet változtatta meg kedden a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék, és felmentette a vád alól M. Csillát. Az I. és II. fokon felmerült bűnügyi költséget (283 ezer és 196 ezer) forintot az állam viseli.

A közel egy órán át tartó ítélethirdetésen M. Csilla nem volt jelen, védője forgalmi okok miatt késve érkezett meg Budapestről.

Az indoklásban elhangzott: a védő részletesen és ineg színvonalasan indokolta, miért kéri védence felmentését. Továbbá az is, hogy az 1. fokú bíróság betartotta a perrendi szabályokat,

A bíróság a másodfokú eljárás során meghallgatta a vádlottat, tanúkat hallgatott meg és az okirati bizonyítékokat tekintette át.

Mindezek után jutott arra a bíróság, hogy M. Csilla nem okozott vagyoni hátrányt az államnak (az intézmény tulajdonosának) azáltal, hogy nem intézkedett a szerződés megkötése érdekében.

A hűtlen kezelés szándékos bűncselekmény - folytatta az indoklást a bíró, aki előzőleg részletesen vázolta azt is, hogy a vádlott körültekintően járt el, amikor arról döntött, nem írja alá a szerződést a közbeszerzésen győztes céggel. Az eljárás során ugyanis kiderült: a győztes ajánlat két felolvasó lapot tartalmazott, miközben csak egy lehetett volna benne, és nem lehetett tudni, szerződéskötéskpor melyiket nyújtja majd be a cég, amely 3 gázt valóban kedvezőbb áron szállított volna, de nem lehet tudni, ha az összes gázra tesz ajánlatot, ugyanez-e az eredmény. A tulajdonost képviselő Gyemszit (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) folyamatosan tájékoztatta, de a válaszlevelek nem erősítették meg a döntéshozókat a szerződés megkötése ügyében - érvelt a bíró, aki hozzátette: M. Csilla az igazgatóság egyetértésével egyszemélyben döntött arról, hogy a szerződést nem köti meg.

A vádlott tehát körültekintően járt el - ítélkezett a bíró -, bűncselekményt nem követett el, az ellene hozott vád alól a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette.

Az ügyvéd tudomásul vette az ítéletet, M. Csillát postán kapja meg az ítéletet, mely ellen kézhezvételtől számított 8 napon belül lehet fellebbezni.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés