Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Virtuális diákokat képeztek Nyíregyházán

| 2018. 03. 01. | 10:49:00
Bűnbanda mozgatta a háttérből a szálakat.
Virtuális diákokat képeztek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bűnszervezet irányította a háttérből azokat a nyíregyházi alapítványi iskolákat, amelyek jogosulatlanul vettek igénybe normatív támogatást nem létező diákok után. A bűnbanda három tagját előzetes letartóztatásba helyezte a Nyíregyházi Járásbíróság - közölte a Szabolcsihírrel Simon Béla őrnagy, a NAV sajtóreferense.

A bűnszervezet alapítványi intézményeket hozott létre azért, hogy jogtalan támogatáshoz jusson. Az alapítványok fenntartásában működő iskolákban 

olyan diákok után is igényeltek állami támogatást, akik valójában nem vettek részt az oktatásban. Több megyei településről is sikerült „fantomnebulókat” toborozni későbbi nyeremények ígéretével.

A normatívák jogtalan elszámolásához hamis dokumentumokat készítettek, így csapták be a folyósító szervet. A bűnös úton megszerzett vagyonból többek között nagyobb értékű gépjárműveket vásároltak, a nyomokat szlovák, valamint Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégekkel próbálták eltüntetni.

A razzia napján húsz pénzügyi nyomozó, illetve pénzügyőr több helyszínen tartott házkutatást. A nyomozók Magyarországon egyedinek számító

luxus sportkocsi mellett ingatlant, nagyobb értékű traktorokat és egymillió forint készpénzt foglaltak le. A költségvetésnek okozott mintegy nyolcvanmillió forintos kár teljes mértékben megtérült.

A legfőbb haszonhúzó ingatlanán tartott házkutatáskor a nyomozók 150, engedély nélkül tartott, 22-es kaliberű kispuska-lőszert is találtak. Lőszerrel visszaélés bűncselekmény miatt a rendőrség nyomoz.

Jelentős vagyoni hátrányt okozva, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt a társaság vezetőire akár tizenhat év szabadságvesztés is várhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés