Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Letöltendőt kapott a NYÍRVV Kft. volt vezetője

| 2018. 06. 27. | 17:44:00
Összejátszottak a nyíregyházi önkormányzati cég megkárosítására.
Letöltendőt kapott a NYÍRVV Kft. volt vezetője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem jogerősen 3 év börtönbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Törvényszék a megyeszékhelyi NYÍRVV Kft. korábbi ügyvezetőjét és két társát hűtlen kezelés bűntette miatt. 

Az ítéleti tényállás szerint B. P. az önkormányzati tulajdonú cég vezetőjeként a földutak karbantartásáért, az útfelújítási és útstabilizálási munkákért is felelt. 2012 szeptemberében olyan vállalkozási szerződést kötött a harmadrendű vádlottal, melyről tudta: az abban foglalt munkákat nem végzi el. E szerződéseket az önkormányzat illetékesei részére nem mutatták be, ellenjegyzésük sem történt meg. A szerződésben az önkormányzat részéről kapcsolattartóként a másodrendű vádlottat jelölték meg, aki tisztában volt az előbb említettekkel. Mégis vállalta a kifizetés érdekében szükséges okiratok, teljesítési igazolások aláírását. N. J. 2012 decemberében kiállította a fiktív számlákat és benyújtotta a NYÍRVV Kft.-hez. A vádlott társai a jogszerűség látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlák ellenértékét kifizették. Ők hárman összesen 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek.

Van, amiben felmentették 

Egy másik vádpontban B. P.-t a bíróság felmentette. Eszerint a férfi 2011-ben és 2012-ben több vállalkozói szerződés kapcsán szintén vagyoni hátrányt okozott a cégének, mondván, azért tért el a korábbi gyakorlattól, hogy a szokásos díjnál nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak. A másodfokú bíróság szerint azonban ez nem nyert bizonyítást (az elsőfok ebben is elmarasztalta). Erre is tekintettel az első fokon B. P.-re kiszabott 4 év börtönbüntetést 3 évre, míg a másodfokú vádlott, D. P. 3 éves börtönbüntetését 1 évre enyhítették. N. J. esetében a szintén 3 éves börtönbüntetést 2 évre mérsékelték és annak végrehajtását is felfüggesztették 2 évre. A férfit 10 millió forint pénzbírsággal sújtották.

Az ítélet a másod- és a harmadrendű vádlott esetében jogerős, míg B. P. előtt megnyílt a harmadfok, mire ő és védője fellebbezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés