Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden eddiginél több látogató a Kutatók Éjszakáján

| 2016. 10. 04. | 14:24:00
Táncoltak, fociztak, daloltak a robotok.
Minden eddiginél több látogató a Kutatók Éjszakáján
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A megnyitót követő kémiai-fizikai előadásra több százan voltak kíváncsiak a Nyíregyházi Egyetemen a Kutatók Éjszakája 2016-os programján, ezt követően a bemutatók többsége is telt ház előtt zajlott, ezzel látogatórekordot döntött az idei esemény - adja hírül honlapján az egyetem.

Középiskolások, egyetemisták, családok és baráti társaságok választották esti és éjszakai programnak, hogy a Nyíregyházi Egyetemen kutatással töltsék a szeptember utolsó péntekjét.

A Kutatók Éjszakáján az idei nyitó előadásra olyan sokan érkeztek, hogy nem jutott mindenkinek ülőhely. Sokan voltak kíváncsiak a repülőgép szimulátor-bemutatóra és a csillagászati programokra mind a világűrről tartott előadásra, mind pedig a Botanikus Kert előtt tartott éjszakai csillagvizsgálásra, ahol a legnagyobb sikert az aznap este is látható Kis Róka csillagképben található planetáris köd, a Súlyzó-köd megtekintése aratta, mely Messier katalógusában a 27-es azonosítót kapta, leginkább hétköznapi neve miatt különleges, hiszen Almacsutka-ködnek is hívják, a pirosan ragyogó hidrogén eloszlása miatt valóban almacsutkára emlékeztet.

Nagy volt a nyüzsgés a robottechnikai laborban is, ahol táncoltak, fociztak és dalra is fakadtak a robotok. Az Agrár és Molekuláris Szolgáltató és Kutató intézetben a rákos sejtek laboratóriumi vizsgálatával ismerkedhettek meg az érdeklődők, a C épület földszintjén pedig az egyik legmodernebb technikát használó fagyasztva szárító gép készítette alma és meggy aszalványokat kóstolhatták meg a látogatók. Nem hiába, a puding, jelen esetben a tudományos kísérletezés próbája az evés!

A zenei előadások és az előadótermekben tartott természettudományos programokra is sokan voltak kíváncsiak, így a legutolsó este nyolc órától kezdődő fizikai és kémiai kísérleteket is több tucat látogató tekintette meg, ahol a jelenségek hatására látható fény- és erős hanghatások aratták a legnagyobb sikert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés