Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sampon és könnyek: a hajmosás-hiszti

| 2016. 07. 30. | 16:30:00
A gyerek öröm. A gyerek nehézség. A gyerek kihívás. Pszichológus segít megérteni őket. S mellettük magunkat.
Sampon és könnyek: a hajmosás-hiszti
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak nehéz pillanatok a gyermekek életében, amiket később kinőnek, sőt szertartásosan fontosnak fogják tartani, és órákat fognak a tükör előtt állva szenvedni vele. Ez nem más, mint hajkérdés. Legyen az hajmosás, hajfésülés, lányoknál a lófarokba kötés vagy a fonás. „Nem akarok hajat mosni!” „Anya, nagyon húzod a hajam!” És aztán jön a sírás, a keserves ordítás, a mély zokogás, maga a szenvedés. Másik kedves élmény lehet még a körömvágás is, amelyre a gyermekek szintén negatívan reagálhatnak.

A gyermekek eleinte a vízzel jó kapcsolatot ápolnak, hiszen magzatként ott töltik el az idejüket. Vannak, akik a vízben szülést preferálják, mivel kevésbé tartják traumatikusnak az újszülöttek számára, illetve a búvárreflex megvédi őt attól, hogy a víz alatt levegőt vegyen. Ennek a képességnek a segítségével akár 2 percig is képesek úgy a víz alatt lenni a kicsik, hogy nem vesznek levegőt. Vannak olyan csecsemők, akiknek ez a készségük megmarad 8-9 hónapos korig. Ezért kezdik el korán a babaúszást. Tehát a víztől való félelem a hajmosáskor nem feltétlenül alapfeltétel. Akkor mégis mi lehet, ami miatt ez számukra felér egy tortúrával?

Alapja, mint minden félelemnek, lehet megtapasztalt rossz élmény. Itt nem feltétlenül a csípős sampon élményére gondolok, hiszen a jelenleg kapható készítmények már nagyon gyengédek. Előfordulhat, hogy a biztonságérzete inog meg, ami miatt irtózni fog a hajmosáskor. Lehet, hogy eltakarták a szemét, pont azért, hogy megóvják, ám emiatt nem látott. Mivel a látás mindannyiunk számára az érzékelés egyik legalapvetőbb formája, ezért ijesztő lehet, ha egy pillanatra nem tudjuk alkalmazni ezt a képességünket. A kisgyermek társít. Az egyszeri kellemetlen élményt társítja egy eredetileg semleges élménnyel, amely később a kiváltó ingerre azonnal felidéződik abban az esetben is, ha az adott helyzet már nem is jár negatívummal. Természetesen egyéb okok is felmerülhetnek. Láthatott valakit, akitől eltanulta a helyzethez kötött reakciót, legyen ez nagyobb testvér vagy másik gyermek. Az is felmerülhet, hogy a figyelemfelkeltés eszközévé válik az ezzel kapcsolatos hiszti.

Türelem!

Ami a legfontosabb: legyünk türelmesek. A gyermek, amit lát rajtunk, rögtön magáévá teszi. Ha a szülő ideges, türelmetlen, frusztrált, akkor a gyermek átveszi a hangulatát, és ezt is társítja a jelenben megtapasztalt élménnyel. Azért ne hanyagoljuk a hajmosást hetekig, hiszen a higiéniához hozzátartozik. Váljon játékossá a hajmosás! Játsszunk aranyhajat a kádban hajmosáskor vagy fésüléskor. Halkan, nyugodtan, kedvesen meséljünk neki, hagyjuk, hogy ő is hozzátegye a gondolatait, fantáziáit. Ha sír, zokog, akkor is folytassuk. Használjunk poharat, vagy valamilyen vicces, vidám tégelyt hajmosáskor és azzal öntsük le a habot a hajáról. Játsszunk közben bohócosat, tegyünk fel magunkra is habot. Tereljük el a figyelmét a zokogásról. Megengedhetjük azt is, hogy ő mossa meg a mi hajunkat. Eközben azon igyekezzünk, hogy vidámak maradjunk közben, hogy lássa, mi is élvezzük. A folyamatos pozitív élményektől egy idő után változni fog számára is az addig keserves élmény. 

FGYN

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés