Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szőr ennyire még sose tetszett újszülött ikreken!

| 2016. 07. 11. | 18:55:00
Tévedéssel indult.
Szőr ennyire még sose tetszett újszülött ikreken!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bővült a Nyíregyházi Állatpark császárbajszú tamarin állománya: 140 napnyi vemhesség után világra jöttek a csapat legifjabb tagjai, egy ikerpár. A május végén született apróságok idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltik,de olykor már bátorságot merítve önállóan is ismerkednek kifutóikkal.

A  30-40 dekás, 25 centiméteres majmocskák legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható, nagy, fehér, lefelé hajló bajusz, mely most már a pár dekagrammos kölyköknél is elkezdett növekedni.

Fajnevük is erre utal, ami azonban egy tévedésen alapul, ugyanis felfedezésükkor, 1907-ben még csak elejtett példányokat ismertek: a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon ragadt a császárbajszú tamarin név.

Az aktív életet élő család szinte egész nap mozgásban van, s idejük nagy részét táplálék kereséssel és társaikkal játszva töltik. A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig a rovarokból fedezik.

Nagyon kicsik

A csapaton belül a domináns nőstény egy szaganyag segítségével a többi nőstény ivari ciklusát meggátolja,így a hímmel csak ő tud párosodni, ennek ellenére a 6 fős tamarin csapat  igazi összetartó családként, közösen gondoskodik az ikrekről; részt vesznek a hordozásukban, nevelésükben-erre szükség is van, hiszen már újszülött korban az ikrek együttes testsúlya anyjuk 25 százalékát teszi ki.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés