Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A vérplazmának csak jelenthet a Pokémon?

| 2016. 08. 30. | 11:09:00
A donáció fontosságára hívják fel a figyelmet.
A vérplazmának csak jelenthet a Pokémon?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már nem a Pokémon hódít a nyíregyházi utcán. A VIDOR Fesztiválon mutatják be a legújabb, magyar fejlesztésű, VR (virtuális valóság) technológián alapuló játékot, melynek lényege, hogy a játékosok minél több vérplazmát gyűjtsenek össze adott időn belül. Az érdeklődők a lélegzetelállító virtuális élményen túl szórakozva tanulhatják meg, hogy miként működik a vérplazma adás, hogyan mentenek a vérplazmákból fejlesztett gyógyszerekkel emberéletet a különböző betegségek kezelése során.

 

Ezen a héten szerdától szombatig, a Korzó Bevásárlóközpont „A” épületének földszintjén felállított 3x3 méteres virtuális valóság kockában a világon először egy emberi ér belsejének forgatagában találhatják magukat magukat az érdeklődők. 

A játék kezdetén egy ún. VR (Virtual Reality, virtuális valóság) szemüveg felhelyezésével, két kezünkbe irányító kontrollert fogva azonnal a tökéletesen valósághű, 360° virtuális térben (és érben) találhatjuk magunkat - tájékoztatta a Szabolcsihírt Vágvölgyi Mihály sajtókapcsolatokért felelős munkatárs. Mint elmondta: a játék során nemcsak nézelődhetünk a véráramban, hanem interakcióba is léphetünk a különböző alkotóelemekkel, hiszen a játék célja, hogy két „interplazmikus szippancsunkkal” a száguldó vérsejtek kavalkádjából kiszippantsuk a vérplazmát. A teljesen újszerű élményt nyújtó játékot térítésmentesen vehetik igénybe a fesztiválra látogatók.

A plazmaadás fontosságára hívja fel a figyelmet

A játékot életre hívó CSL Plasma közel három hónapja nyitotta meg plazmaferezis központját Nyíregyházán. Közismert, hogy az emberek játékosan könnyebben tanulnak, ezért a vállalat ezzel az innovatív és formabontó aktivitással a plazmaadás fontosságának hangsúlyozása mellet virtuálisan kézzelfogható módon igyekszik megmutatni az emberi testben zajló folyamatokat is.

Életeket menteni

Fontosnak tartják a szervezők, hogy a vérplazmadonáció iránt érdeklődők megismerjék a donáció után következő szakaszt is: miként segítenek életet menteni a vérzékeny, immunhiányos, angioödémás betegeknek, a baleseti és égési sérülteknek a vérplazmából előállított készítmények. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés