Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma van az orángutánok világnapja

| 2016. 08. 19. | 09:45:00
Nevének jelentése: erdei ember, de az erdő kertészének is tartják.
Ma van az orángutánok világnapja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Augusztus 19-én van az orangutánok világnapja. Nevük maláj és indonéz bahasa nyelven is azt jelenti „erdei ember”. A csak Szumátrán és Borneón előforduló, kritikusan veszélyeztetett fajok élőhelyét az éghajlatváltozás mellett az erdőírtások és a főképpen pálmaolaj termelését szolgáló mezőgazdasági tevékenység veszélyezteti.

Az Indonéziában és Malajziában is kritikusan veszélyeztetett orangutánokat az erdő kertészeinek is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszanak az erdei növényvilág gazdagságának és egészségének megőrzésében.

Az emberekkel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező majmok számára a legsúlyosabb veszélyt az élőhelyeik drasztikus csökkenése jelenti, amit túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység, és a kapcsolódó útépítések okoznak. Ma az orangutánok mintegy 50 százaléka a védett területeken kívül él, olyan veszélyeknek kitéve, mint az erdőírtás, a súlyos erdőtüzek, vagy akár a vadászat és az illegális kereskedelem.

A fogyasztási cikkeink többségében megtalálható, és bioüzemanyagként is hasznosított pálmaolajat az igénytelen és nagyon gyorsan szaporodó, így olcsó nyersanyagforrásnak számító olajpálma terméséből sajtolják. A szépségápolási és tisztálkodási szereinken túl, az ipari mennyiségben előállított és tartósított élelmiszerek legnagyobb részében is megtalálható.

A WWF az orangutánok természetes élőhelyének megőrzéséért, illetve a fenntartható pálmaolaj termesztés előmozdításáért dolgozik. Emellett egyeztet a fakitermelő vállalatokkal, megpróbálja csökkenteni az ember ek és az orangutánok közötti konfliktusokat és a TRAFFIC-el együtt dolgozik az illegális kereskedelem megállításáért.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője – aki egy évig maga is Borneón segítette a természetvédelem helyzetét -  elmondta:  „A pálmaolaj iránti kereslet csökkentése, és a termesztés fenntartható mederbe terelése elengedhetetlen. Emellett helyi szinten is foglalkozni kell a megmaradt példányok biztonságával. Szerencsére több rehabilitációs központ is létesült, amely az elárvult orángutánkölykök rehabilitációjára szakosodott. Itt 10-15 éves program során igyekeznek őket az erdei életre ismét alkalmassá tenni, azután védett területeken szabadon engedik, ahol hátralévő éveiket nyugalomban tölthetik.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés