Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Urban Highline a belvárosban!

| 2016. 08. 17. | 17:21:00
A Korzó két épülete között, közel 20 méter magasan sétál egy 2,5 centi széles hevederen.
Urban Highline a belvárosban!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a VIDOR Fesztiválra gyakorol Zsögöny Tamás, aki – főleg a már a létra második fokán is tériszonnyal küzdők számára – hajmeresztő mutatványra készül: egy 15-20 méter magasan kifeszített hevederen sétál végig. A nyíregyházi fiatalember több mint két éve kezdett el foglalkozni Slackline-nal. Egyébként drónozik, légi felvételeket készít, és szeretne alpinista vizsgát tenni.

A lapheveder, amelyen kedd óta a Korzó két épülete között, 15-20 méter magasan gyakorol, 2,5 centiméter széles, és minden irányba mozog – árulta el a Szabolcsihírnek Zsögöny Tamás.  Ez egészen más, mint a kötéltánc, ugyanis abban egy sodrony van, amely le-fel mozog, az akrobaták egyensúlyoznak.

A Slackline egy viszonylag új sport Magyarországon, az első próbálkozások 10 éve kezdődtek, de nem is nagyon terjedt el, Budapesten és Nyíregyházán működik egy-egy csoport, és most alakul a harmadik, Debrecenben.

Főleg külföldiek sportja

A nyíregyházi csoportnak 100 tagja van, de főként külföldiek. A helyiek fél tucatnyian lehetnek. Azt még nem tudni, a VIDOR-on egyedül Zsögöny Tamás ejti ámulatba a közönséget, vagy két társa is csatlakozik hozzá. Ő egyébként korábban az interneten figyelt fel erre a sportágra, január 14-én volt 2 éve, hogy először kipróbálta. A Slackline-nak különböző lépcsőfokai vannak: az első szint maga a Slackline (ez a térdmagasság), majd a Longline (30 méternél hosszabb heveder), víz felett a waterline, végül a 10 méter fölötti magasság, a Highline. A nyíregyházi csoport a Bujtoson szokott gyakorolni, ott lehet meglesni őket, de megfordultak már Kabaláson is.

Persze, hogy fél

Az ostobának tűnő kérdésre, miszerint fél-e a magasban, meglepő választ ad: igen, fél, de bízik a hevederekben, hogy megvédik, ha megbillenne. Végül is azt kell tudatosítania magában mindenkinek, aki erre a sportra adja a fejét, hogy bármilyen magasan is van, nem esik le, mert megtartja a testére erősített heveder. Kedden édesanyja is elkísérte Tamást a Korzóhoz, hogy megnézze a produkcióját. S persze féltette, de sikerült meggyőznie, hogy nem kell aggódnia.

Ez egy veszélytelen sport – állítja Zsögöny Tamás –, hiszen többszörösen túl vagyunk biztosítva.  A lapheveder háromezer kilogrammot bír, és még van alatta egy kötélsodrony is.

Elárulta azt is, hogy a magasban zenét hallgat, igyekszik teljesen kizárni a külső tényezőket. Csak arra gondol, hogy a hevederen végig kell mennie. Legfontosabb, hogy nyugodt legyen odafönt, mert ha egy picit is megremeg a lába, máris mozog a heveder. Azt tervezi, a VIDOR alatt bekötött szemmel is végigmegy a magasban a Korzó két épülete között.

Olaszországban 150 méteren próbálkozik

Megtudtuk még, hogy Tamás részt vett már találkozón a lengyelországi Lublinban, ahová a világ több pontjáról sereglenek össze az Urban Highline szerelmesei, akik egymástól is igyekeznek ellesni praktikákat. Szeptember elején Olaszországba készülnek a barátnőjével. Ott már olyan magasságban feszítik ki a hevedereket, hogy 30-50-60-150 méter mélység lesz alattuk.

Augusztus 27. és szeptember 3. között naponta 17 és 18 óra között érdemes lesz majd mindenkinek az égre emelnie a tekintetét, aki a belvárosban, a bevásárlóközpont környékén megfordul, mert Tamás akkor sétál végig a laphevederen. Az érdeklődők és a bátrabban ki is próbálhatják a sportot, na, nem a Korzó tetején, hanem kezdő hevedereken – melyeket 5 méter hosszan, térdmagasságban feszítenek ki Zsögöny Tamásék kifejezetten az érdeklődőknek.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés