Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cukiság! Csimpaszkodni tanul a gibbonkölyök

| 2016. 09. 12. | 12:25:00
A legakrobatikusabb főemlősök.
Cukiság! Csimpaszkodni tanul a gibbonkölyök
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Állatparkban született fehérkezű gibbon család legifjabb tagja most tanulja a csimpaszkodás művészetét - tudtuk meg Révészné Petró Zsuzsa szóvivőtől, aki azt is elárulta: a gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak.

Legjellegzetesebb mozgásformájuk az, mikor egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon. Ez a helyváltoztatási mód egyedülálló az állatvilágban — függeszkedve, fogásról-fogásra haladnak anélkül, hogy a lábukat használnák.

A Nyíregyházi Állatpark fehérkezű gibbon családjának legifjabb aprósága élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva töltötte, ám már nagy testvéreihez csatlakozva elkezdte tanulni a függeszkedést, s egyre több időt tölt – olykor anyai segítséggel – a fák ágai között.

A család a legfiatalabb kölyökkel öttagúvá vált. A szülőpár, a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében, s frigyük igen szerencsésnek mondható, hiszen már a harmadik kicsinyük született Nyíregyházán.

A fehérkezű gibbonok ( Hylobates lar) monogám párkapcsolatban élnek, és a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos korig szoptatnak. A  gibbon pár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amit a parkba érkezők (beleértve a hotelében megszállókat is) a kora reggeli és a déli órákban hallhatnak.

A látogatók egy különleges „majom szigeten” tekinthetik meg a mindig örökmozgó családot, amelyet csupán egy vizesárok választ el a vendégektől.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés