Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megérhetjük: szól a joghurt, ha lejárt

| 2016. 09. 23. | 14:30:00
Ma kissé utópisztikusan hangzik, de valóság lehet.
Megérhetjük: szól a joghurt, ha lejárt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ipar digitalizációja (más néven ipar 4.0 vagy negyedik ipari forradalom) a világ egyre több helyén válik valósággá, a teljes tervezési és gyártási folyamat egyetlen információs hálózatba történő integrálása korábban nem látott mértékben növelheti az ipari termelés hatékonyságát és rugalmasságát - írja a Portfolio.hu.

A lap munkatársai a Siemens digitális gyárába látogattak el a bajorországi Ambergben, ahol a gyártott termékek kommunikálnak a gyártógépekkel és számítógépes rendszerek vezérlik a gyártási folyamatot a lehető legalacsonyabb hibaarány elérése érdekében. A Siemens digitális gyára (Elektronikwerk Amberg, EWA) 1989 óta működik Bajorországban.

Az ipar 4.0 ma is meglévő technológiákon alapul, melyek azonban egyelőre nem alkotnak egyetlen összefüggő rendszert. Pont ennek a sztenderdizált platformnak a hiánya az, ami a termelők jelentős részét visszatartja a további digitalizációtól. Bár a gyártással foglalkozó vállalatok nagy része lát potenciált az ipar 4.0-ban, nem tudják, hogyan lépjenek az általuk egyébként is drágállott digitalizáció irányába - olvasható a cikkben. Lassítja a digitalizáció tömeges elterjedését az is, hogy az egységes platform kialakításán különböző országok (elsősorban Németország, az USA és Kína) egymástól függetlenül egyszerre dolgoznak és az optimistább becslések szerint is legalább 5-10 évbe telhet, mire kialakul az ipar 4.0 sztenderdje.

Az ipar digitalizációja révén emberek, eszközök és rendszerek összekapcsolódhatnak, ezáltal minden információ minden szereplő számára elérhetővé válik és folyamatosan optimalizálható a termelés.

Bármennyire is hatékonyak a gépek, emberekre továbbra is szükség van ezekben a gyárakban, hiszen az ő ötleteik kellenek ahhoz, hogy a rendszerek még jobban működjenek. A Siemens ambergi gyárában évi 3 millió eurót takarítanak meg a dolgozók ötleteinek felhasználásával, ennek az összegnek a harmadát pedig ki is fizeti a cég az alkalmazottaknak.

Az IoT (Internet of Things) révén 2020-ra nagyságrendileg 30 milliárd intelligens kapcsolat jöhet létre eszközök és folyamatok között. Ezek a kapcsolatok korábban nem látott mennyiségű adat eszközök által történő gyűjtésére adnak lehetőséget.

Az adatok tárolásához szükséges tárhellyel sem lehet majd probléma, mivel becslések szerint 2020-ra az adatok 40 százalékát felhőkben táruljuk majd - mondta el a lapnak Andreas Herrmann, a Siemens Digital Enterprise részlegének értékesítési vezetője. A digitalizáció ára ráadásul 10 éves távlaton várhatóan olyan mértékben csökkenni fog, hogy egy élelmiszergyártónak például olcsóbb lesz egy, a szavatossági idő lejártát jelző chipet telepíteni egy joghurt csomagolásába, mint maga a csomagolás.

Hogy az ipar digitalizálása a ma kissé utópisztikusan hangzó intelligens joghurtcsomagoláson és hasonló termékeken keresztül ténylegesen mikor válik a mindennapi életünk részéve, az már csak azon múlik, hogy a világ vállalatai milyen gyorsan lépnek rá az innovatív cégek által lefektetett forradalmi útra - olvasható a Portfolio.hu cikkében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés