Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nincs, aki megállítsa a hackereket!

| 2016. 09. 28. | 12:30:00
Az Europol óvatosságra int.
Nincs, aki megállítsa a hackereket!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Europol arra figyelmeztet, hogy egyre gyakoribbak a kibertérben elkövetett bűntettek, mivel egyre több a hacker és a netes visszaélések is egyre jobb üzletnek számítanak - írja a Portfolio.hu. 

Az unió bűnüldöző tevékenységét összefogó szervezete, az Europol egy friss jelentésben hívja fel a figyelmet a kiberbűnözés térnyerésére. Ezt támasztja alá, hogy
míg 2014-ben 72, 2015-ben már 131 kibervédelmi műveletet hajtottak végre.

Az átfogó, országhatárokon átívelő műveletek száma tehát közel duplájára nőt. A hackerek körében egyre népszerűbbek a zsarolóvírusok és a pénzügyi csalások, a szervezett bűnbandákkal pedig szoros kapcsolatot ápolnak az underground csatornákon keresztül. A jelentésben arra is kitérnek, hogy a terroristáknak is hatékony eszközt jelenthetnek a kiberfegyverek.

A hackerek a zsarolóvírusokkal sok esetben Bitcoinban kérik az áldozatoktól a fizetséget, és gyakran vállalatvezetőket és vagyonosabb célpontokat választanak. A kommunikációjukat nehéz lehallgatni, mivel komoly titkosítást használnak. Például kiemelik, hogy a bűnözők egyes esetekben végpontok közötti teljes titkosítást alkalmazva streamelték gyermekek megerőszakolását.

Az oroszok és az orosz nyelvű országok üzemeltetik a legnagyobb netes feketepiacokat, ahol a kiberbűnözők vásárolhatnak kártékony szoftvereket, ugyanakkor az EU-n belül a németek feketepiaca gyorsan nő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés