Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pálinkára hangolnak a lovagok

| 2016. 09. 22. | 17:26:00
Tarpán rendezik a Szatmár-Beregi Szilvanapot.
Pálinkára hangolnak a lovagok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyakran néztek a pohár fenekére csütörtökön a sóstói pálinkaházban az urak, mégsem tette ezt szóvá nekik senki. Sőt!

A poharakat emelgették, a benne lévő nedűt nézegették, szagolgatták, ízlelgették – „érzékszervi bírálatnak” vetették alá a pálinkákat csütörtökön a múzeumfalu pálinkaházában a pálinkalovagok. Készülnek a tarpai új pálinka ünnepére, melyen, mint minden évben, három kategóriában hirdetnek eredményt.

Hazánk nyolc eredetvédett pálinkájából három – szatmári szilva, szabolcsi alma, újfehértói fürtös meggy - megyénkben található. A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend 11 éve vállalt küldetése, hogy a korábban kocsmákba száműzött hungarikum létjogosultságot nyerjen a fehér asztalnál is, illetve, hogy az eredetvédett pálinkák minősége folyamatosan javuljon.

A lovagok eddig Tivadarban vagy Tarpán végezték a minősítést, idén januárban viszont, mikor megnyílt a sóstói pálinkaház, megígérték, a bírálatot itt tartják. És tartották a szavukat.

Csobolya Attila, a rend főpohárnoka, bírálatvezető előrebocsátotta: a versenyre nevezett pálinkák kereskedelmi forgalomban nem vesznek részt. Viszont a bírálathoz a csapat előbb kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákkal hangolta érzékszerveit.

A minták sorszámozva, poharakban érkeztek a bírálók elé, akik különböző szempontok alapján minősítették a párlatokat. Három kategóriában - szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb - egészen pontosan 55-öt. Ez most kevesebb a tavalyinál (98), ugyanis idén a nevezéskor a versenyzőktől eredetigazolást és szerény nevezési díjat is kértek. Mindettől minőségi javulást várnak. Egyébként eleve nem gyengék a pálinkák: 40-50 fokosak!

Galambos Béla nagymester a Szabolcsihírnek elmondta: 20 pontos, országosan elfogadott bírálati rendszer szerint értékelik a versenyre nevezett pálinkákat. Szempont a párlat tisztasága, illatkaraktere, az íz tisztasága és karaktere, a harmónia és a tartósság (íz a szájban).

Az eredményt ugyan már csütörtök este tudják, de csak szombaton hirdetik ki. A hagyomány szerint szeptember utolsó hétvégéjén, ezúttal 24-én rendezik meg Tarpán az immár XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapot, melynek keretében már tizedszer tartják meg az új pálinka ünnepét a 2005-ben alakult Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjainak részvételével. Ők egyelőre húszan vannak, de szombaton látványos ceremónia keretében, a közönség előtt új lovagot is választanak.

A sóstói bírálaton részt vett Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere, illetve Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke is. Kovács Ferenc elmondta: a pálinkaházat azért építették, hogy minél több szakmai rendezvényt tartsanak benne. Számít a lovagok közreműködésére is, illetve azt reméli ettől, hogy a turizmusnak is lendületet ad.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés