Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország sokat tett a fejlődésért

| 2016. 10. 08. | 15:12:00
A törvény módosítása mérföldkőnek tekinthető.
Magyarország sokat tett a fejlődésért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csökkenő tendencia jellemzi a fiatalok dohányzási gyakoriságát, a trafiktörvénynek köszönhetően csökkent a dohánytermékekhez való hozzáférésük, valamint nőtt a nemdohányzók aránya - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence elmondta, hogy 2013. július 1-től a korábbi, országosan több mint 40 000 árusító hellyel szemben csak körülbelül 7000 ellenőrzött helyen férhető hozzá dohánytermék. A hozzáférés jelentős korlátozásával Magyarország a világon egyedülálló példává lépett elő - közölte Rétvári, melynek eredményeképpen a törvény elsődleges célja - vagyis a fiatalok dohánytermékekhez történő hozzáférési lehetőségének csökkenése - megvalósult.
Továbbá hozzátette, hogy egy nemzetközi ifjúsági dohányzási felmérés adatai alapján egyértelműen csökkenő tendencia jellemzi a fiatalok dohányzási gyakoriságait 2012 óta. Magyarország ennek köszönhetően már most 14 helyet ugrott előre a nemzetközi ranglistán, közvetlenül a skandináv országok mellé, a 13. helyre került.


Rétvári Bence szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása mérföldkőnek tekinthető. Ezt igazolja a 2014-es európai egészségfelmérés, amely szerint 2014 végén a magyar felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzott, ez 2 százalékos csökkenést jelent a 2009-es eredményhez képest - jelentette ki

Rétvári abban is bízik, hogy az azóta bevezetett - és szükség szerint később bevezetendő további - intézkedések (mint például az egységes csomagolás, az e-cigarettára vonatkozó szabályozás szigorítása vagy a fiatalabb korosztály körében nagyon népszerű "kapszulás dohánytermékek" betiltása) tovább javítják az egyébként is javuló mutatókat a dohányzás visszaszorításáért folytatott közös küzdelemben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés