Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már külföldre is vinnék Rabócsi Renáta ruháit

| 2016. 10. 11. | 11:00:00
A vendégei Nyíregyházán is megtalálják.
Már külföldre is vinnék Rabócsi Renáta ruháit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország minden tájáról keresik a menyasszonyok, akik azért jönnek el hozzá, mert a legszebbek szeretnének lenni életük legfontosabb napján. A ruhák? Némelyik olyan, mint egy nyári felhő. Légiesen könnyedek. Csupa tüll, fodor, kellem és nőiesség. Akiket ezekben a költeményekben vezetnek oltár elé, garantáltan magabiztosnak, gyönyörűnek fogják érezni magukat.

Nemrég Szabó Zsófi osztott meg képeket esküvője előtti ruhapróbáiról a legnagyobb közösségi portálon, de láttuk Renáta egy-egy kollekciójában a szépségkirálynő Kármán Dalmát és a népszerű énekesnőt, Radics Gigit is. És igen, egyik hűséges követője a Facebookon Gáspár Győző, akinek Evelin lányáról egész sorozat jelent meg a bulvárlapokban. Ő is a nyíregyházi vállalkozó ruháit viselte.

A Silver Rose és aki a márka, a cég mögött áll, Rabócsi Renáta évekkel ezelőtt robbant be a köztudatba, karrierje egyre magasabbra ível. Reni mégis megmaradt szerénynek, hihetetlenül kedvesnek és barátságosnak.

Minden hívást felvesz, legkésőbb harmadik csörgésre. A második beszélgetés után pedig már tegeződünk. Mintha évek óta ismernénk egymást.

– Igyekszem emberközeli lenni, mindenkivel közvetlen, őszinte kapcsolatot kialakítani, és örülök mások sikerének is – mondja.

Renáta női ruhakészítő szakon végzett a nyíregyházi Wesselényi Szakközépiskolában. Tanárnője, Citrákné Bodnár Katalin hamar felismerte diákja különleges tehetségét, és szakmai versenyre küldte. Ő pedig megnyerte a szakma kiváló tanulója versenyt, 2003-ban.

Rabócsi Renáta

Az iskola befejezése után Budapesten dolgozott Náray Tamás, majd Németh Anikó mellett, később a Nemzeti Színházban és a Katona József Színházban, aztán egyszer csak úgy gondolta: megy ez neki egyedül is. És szalont nyitott a Váci utcában…

Pár év után hazaköltözött Nyíregyházára, hogy szülővárosában nyisson üzletet.


– Sosem hirdettem magam. Amit csinálok, az szájhagyomány útján terjed. Jönnek hozzám az ország minden részéből – mondja Renáta, aki úgy gondolja, a sors irányítja az életét.

– Egyszerűen szeretem, amit csinálok, az embereknek pedig tetszik – folytatja. – Végtelenül alázatos vagyok a munkámmal kapcsolatban, és nagyon élvezem, hiszen csupa szép esemény kapcsolódik hozzá. Aki engem megkeres, valami pozitív élményre, csodás dologra készül az életében. Én pedig minden menyasszonnyal együtt izgulok, aggódom értük, próbálok minden ruhát úgy alakítani, hogy önbizalmat adjon a viselőjének.

Minden nőnek van egy álma 

Nem is gondolnánk, mi mindenre kell ügyelni, mielőtt magunkra öltenénk egy ruhadarabot. A választáskor több szempontot kell egyszerre figyelembe venni: az ara alakját, jellemét, az esküvő stílusát, a helyszínt – hogy az modern vagy klasszikus – és számít az is, hányan lesznek majd a lakodalomban.

Minden nőnek van egy gyermekkori álma, ahogy látja magát az álomruhájában az esküvőjén. Van, aki meg tudja fogalmazni, mit szeretne, másoknak segíteni kell ebben. Az anyukák pedig azt szeretnék, hogy egy gyönyörű, báli fazonú ruhában az ő kis hercegnőjük legyen a legszebb, a nagy napon. Pedig – mint Renáta is mutatja - rengeteg modern fazon van, ezek kényelmesebbek, jobban hangsúlyozzák az alakot. Erősebbnek, magabiztosabbnak mutatják a nőket, akik ezeket viselik.

Renáta ruhái variálhatóak. Akár egy laza mozdulattal báli fazonból egyenes vonalú ruha varázsolható.

Arra törekszik, hogy a vendégeinek minden álma teljesüljön. Külföldről, belföldről keresik, már most jelentkeznek a 2017-es, 2018-as menyasszonyok. Hisz nagyon-nagyon látványosak a ruhái, sosem spórol az anyaggal, még saját kárára sem.

Az álmokat váltja valóra

– Ha egy ruhára előzőleg 40 méter tüllt mondtam, és később kiderül, 60 méter kell hozzá, akkor azt ráteszem, de a különbözet árát utóbb nem kérem el – magyarázza.

Sokszor mondják: ez nem az a ruha, amit szerettek volna, a kész ruhával az álmaikat váltottam valóra. A szabásomban van valami, amivel mást tudok adni, amitől még csinosabb a viselője – teszi hozzá Renáta.

– Miért vegyek más, világhírű tervezőtől ruhát, amikor te jobbat csinálsz? – kérdeznek gyakran. Pedig több vendégem megengedhetné magának, hogy bármelyik világhírű tervező ruháját viselje, de hozzáteszik a párjuk véleményét: az általam készített ruhában a legcsinosabbak – árulja el Reni.

A nyíregyházi Bocskai utcán lévő üzlet kirakata egyetlen nagy ablak, melyben most gyönyörű ruha árulkodik arról: az ablak mögött női holmik készülnek.

Renáta folyamatosan bővít, hogy a növekvő igényeknek meg tudjon felelni. Nehéz új munkatársakat találni, de akik nála dolgoznak, nem változtatnának.

A kérdésre, nem tart-e attól, hogy mások ellopják az ötleteit, azt feleli: – Vannak, akik másolnak, tisztán látszik, hogy amiket csinálnak, azok az én ruháim koppintásai. Eddig nem törődtem vele, de a márkám védjegy oltalom alatt van, ezután ennek megfelelően fogok eljárni a szerzői jogom védelmében.

– Arra törekszem, hogy ne legyen két egyforma modell, ugyanakkor vannak alapdarabok – tüll szoknyák több méretben, több színben – mutat az állványra. – Vannak különleges, egyedi ruhák, amelyek ugyanabban a formában még egyszer nem készülnek el. Igyekszem olyan ruhákat előállítani, melyeknél az alapanyagokat is megváltoztatom, kézzel festett kelmékből készítek ruhákat.

"Felgyorsult körülöttem a világ. Egyedi méretes ruhák mellett kollekciókat kell készítenem. Készül a honlap, azon belül a webshop, ahol bárki számára elérhető, megvásárolható lesz a kollekció minden darabja." 

Renátát külföldről már üzletek is keresik, mert az ő ruháit szeretnék árulni. Nem titkolja: az is a célja, hogy betörjön a külföldi piacokra. Ebben számít Radics Gigire, vele szeret a legjobban dolgozni. Nagyon jó a kapcsolatuk, szereti, ha ő viseli a ruháit.

Imádja a kihívásokat

Renáta imádja a kihívásokat, feladatokat, a problémamegoldást, amikor villámgyorsan kell valami látványosat készíteni. Minőségi munkánál azonban időre van szükség. A ruhákhoz az anyagokat főleg külföldről szerzi be, de munkatársaival nagyon sok pluszt adnak hozzájuk: kézzel festik őket, mintákat vágnak ki, hogy még egyedibbé tegyék a darabokat. Az üzletben már a karácsonyi, szilveszteri kínálat sorakozik a vállfákon, színben dominál a piros és a fekete.

Szabó Zsófi ezt a ruhát is felpróbálta, a képet Facebook-oldalán posztolta

Legutóbb Szabó Zsófi második menyasszonyi ruháját és menyecskeruháját készítette október elejére. Zsófival szinte baráti kapcsolata alakult ki a tervezgetés, a próbák alatt. Az esküvőjükre Reni is hivatalos volt. 

A napokban címlapfotózásra is készül. A sajtó a ruhakölteményei mellett arra kapta fel a fejét, hogy Renáta, aki már számos menyasszonyi ruhát készített, és tett magabiztossá, gyönyörűvé fiatal hölgyeket, nem akar férjhez menni.

Hogy miért nem? Mert attól tart, ha férjhez menne, már lehet, nem tudna együtt izgulni a menyasszonyokkal. Márpedig a tervezéshez, alkotáshoz szüksége van erre az izgalomra. A párja pedig elfogadta a döntését.

Ha viszont egyszer mégis igent mondana, az ő ruháját Már Róbert tervezné. Renáta elárulta: akik nála készíttetik a menyasszony ruháját, általában Már Róbertnél varratják a vőlegény öltözetét.

– Még nagyon sokat kell dolgoznom, hogy az üzlet, a márka néha önállóan is tudjon működni, gyereket is szeretnénk – beszélt közelebbi terveiről Rabócsi Renáta, aki egyébként most mestervizsgára készül.

S hogy van-e füzete, amelyben a tervrajzait tartja? Rázza a fejét. Sosem rajzol papírra, hanem azonnal az anyagra, majd jöhet az olló…

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés