Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb mentőkutyás sikerek

| 2016. 10. 17. | 11:51:00
A Kelet-magyarországi speciális mentők kutyáikkal vizsgáztak
Újabb mentőkutyás sikerek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hétvégén Jászberényben rendezett mentőkutya vizsgán és bajnokságon az idén is szép sikereket értek el a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület mentőkutyái és kutyavezetői - tudósította a Szabolcsihírt Máté János.

A csapat

Az október 14. és 16. között megrendezett XII. Berényi IRO Mentőkutya Vizsga és Versenyen idén több mint hetven versenyző indult, öt kategóriában, Magyarország és a környező országok mentőcsapatainak képviseletében.

A mentőkutyák alkalmassági, rom, alap- és emelt szintű, valamint terület alap és emelt szintű kategóriákban versenyeztek. A sikeres vizsga jelenti a mentőkutyák alkalmasságát vizsgatípustól függően belföldi, vagy akár a világ bármely táján előálló vészhelyzet helyszínén a bevethetőségre.

A vizsga minden kategóriában két részből állt, egyik részében a kutya engedelmességét, irányíthatóságát ellenőrzik, egy gyakorlópályán végrehajtott feladatsorral. A megmérettetés másik eleme maga a keresés, kategóriától függően, a területkutató ebek erdős nyílt terepen keresnek személyeket, a romkutatók pedig egy katasztrófahelyzetet utánzó mesterséges romterületen kutatnak élő emberek után, ahol az épületmaradványok mellett járművekben rekedt emberek mentésére is számítani kell.

Berci és Django az élen

A KMSME csapata idén kibővült, hat kutya és kutyavezető indult a versenyen, közülük négy egység sikeresen teljesítette a vizsgát, ketten pedig kategóriájuk győzteseként zárták a viadalt. Területkutatás „alkalmas” kategóriában az első teljesített vizsgáját szerző Balogh Péter és beagle kutyája Berci rögtön első helyezést szereztek. Emelt szintű – nemzetközi bevethetőséget jelentő – vizsgát tett Tovai Ildikó és tapasztalt, világbajnokságot is megjárt belga juhásza Django, akik szintén kategória győztesként tértek haza a Jászságból. Ezen kategória második helyezése is a KMSME egyik keresőkutyáját illette, akivel azonban a Kutyákkal az Életért Alapítvány kutyavezetője Dánffy Brigitta lépett pályára, mivel Nápolyi a labrador vezetője, 

az egyesület elnöke Vincellér Tibor épp az Egyesült Államokban tartózkodik nemzetközi gyakorlaton, illetve a sors úgy hozta, hogy a Matthew-hurrikán okozta károk enyhítésében is segédkezik.

A csapat további tagjai, Simon Emese és mudija Csí, Bajnay Eszter és német juhásza Nico, valamint Mészáros Gábor és labradorja Merlot voltak.

Segíteni a bajbajutottaknak

A mostani versenyen elért eredmények és az eredményeket megalapozó komoly és intenzív felkészülés, illetve a csapat bővülése tovább erősíti a KMSME mentőkutyás egységeinek felkészültségét, bevethetőségét, biztosítva ezzel, hogy az egyesület munkatársai mindig a bajbajutottak segítségére siethessenek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés