Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csúfolódás pszichológiája

| 2016. 11. 07. | 09:35:00
A gyerek öröm. A gyerek nehézség. A gyerek kihívás. Pszichológus segít megérteni őket. S mellettük magunkat.
A csúfolódás pszichológiája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A csúfolódás nem ritka jelenség. Felnőttkorban is találkozunk vele, csak talán nem olyan nyílt és egyértelmű formában. Ki csúfolódik, és ki lesz az áldozat? Mi tegyünk ha a gyermekünk elszenvedi és sírva kullog haza az iskolából, hogy azt mondták neki, „pápaszemes kakifej”?

A csúfolódás áldozatai gyakran olyan gyermekek, akiknek az önképe egy kicsit ingatag. Az önkép, az önbizalom, mind-mind a személyiség olyan része, ami a környezet külső visszajelzései, a sikerek, a kudarc alapján formálódnak. Azok a gyermekek, akik egyébként is bizonytalanok a saját képességeiket, személyiségüket illetően, könnyen lesznek tárgyai az ilyen szóbeli játszmáknak. Azért is nevezem játszmának ezt a helyzetet, mivel megvannak a szereplői, a forgatókönyve, csak a tagok, azaz a csúfolódó és a csúfolt változik. A csúfolt nem bírja a feszültséget, megsértődik, szomorú lesz, ésÍ/vagy magába fordul, otthon sem nyílik meg, vagy éppen szipogva meséli el a suliban vagy a játszótéren történteket.

Ebben a helyzetben a legfontosabb, hogy a titkait ossza meg velünk. Biztosítsunk neki alkalmat, helyzetet erre, vigasztaljuk meg, mert ilyenkor ez kell a gyermeknek.

Középtávú célunk, hogy a gyermek önbizalmát, önképét erősítsük. Igyekezzünk olyan helyzetet teremteni, amiben sikert érhet el. Dicsérjünk, jutalmazzunk, bírjuk rá önálló cselekedetekre! A folyamatos pozitív megerősítés, a kis apró sikerek növelik az önbizalmát, megtapasztalja, hogy sikeres, erős és szerethető. A szerethetőséget minden esetben jelezzük neki vissza, akármi is történik, még akkor is, ha rossz fát tett a tűzre vagy éppen nagyot hibázott. Tudnia kell, hogy lehet, hogy haragszunk, de attól még nagyon szeretjük. Ne a teljesítménye alapján próbáljuk megítélni, mert akkor azt tanulja meg, hogy csak akkor vagy szerethető, ha jól teljesítesz.

A csúfolódó gyermek oldalát is vegyük szemügyre.

Egyes gyermekek nagyon menőnek érzik magukat, ha megalázhatnak egy másik gyermeket, mivel így a csoport tagjai vagy félnek tőle vagy felnéznek rá bátorsága miatt. Az ilyen gyermekeknek a (nyílt vagy rejtett) agresszió kezelése nem megy jól. Ne gondoljunk rá, mint egy velejéig gonosz, romlott kölyökre, mert

egy gyermek alapvetően nem gonosz.

A kicsik otthonról hoznak sok mindent, ott ragadnak nagyrészt rájuk a minták. Valószínűleg az otthonában is fellelhető elfojtott düh, méreg, amiről fogalma sincs sem a szülőnek, sem pedig a gyermeknek, hogy hogyan kellene kiadni magukból. Láthatta azt is otthon, hogy a verbális agresszió hatékony eszköz arra, hogy megerősítse a pozícióját és leigázza a másikat. Ha otthon működik, miért ne működne más helyzetben is?

Mit tehet a szülő, ha bántják a gyermekét?

Először is a saját gyermekével beszéljen. Derítsük ki azt is, hogy esetleg ő nem csúfolódott-e? Ezt mindenképpen tisztázni kell! Simogassuk, vigasztaljuk meg és mondjuk el neki, hogy ő nem egy „pápaszemes kakifej”, hanem egy okos, ügyes szép kislány. Attól még, hogy Balázska vagy Zsoltika ezt mondta, még nem igaz. Ők sem tudnak mindent, nem igaz? Arra is készítsük fel, hogy ez előfordulhat máskor is, de ez nem a világvége. Fordítson hátat, játsszon mással, úgyis megunják, ha látják, hogy ő fel sem veszi az ilyesmit. Ne menjen bele szópárbajokba, mert annak könnyen a vesztese lehet, ami újabb kudarcélmény.

Másodsorban ne szaladjunk az osztályfőnökhöz, mert a gyermeknek meg kell tanulnia, hogy ilyen igenis előfordul és nem mindig lesz ott egy felnőtt, aki megvédi. A csúfolódó gyermekkel sem kell beszélnünk vagy meghúzni a fülét, hogy ilyet nem szabad. Nem a mi dolgunk megnevelni; ott vannak a szülei. A szülőkkel beszélni viszont jó ötlet. Valószínűleg azt sem sejtik, hogy a gyermekük miket csinál az iskolában. Finoman meséljük el nekik az esetet, ne essünk nekik! Ezt a helyzetet kezelnünk kell, mivel ha más közösségbe kerül a gyermek, ott is lehetnek olyanok, akik bántják. Próbáljuk megelőzni azzal, hogy egy egészséges önbizalmú, saját magában biztos gyermeket nevelünk, amelynek legfontosabb eleme a feltétel nélküli szeretet!

- FGYN -

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés