Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kemény fagyok jöhetnek

| 2016. 11. 30. | 12:45:00
Ideje gondoskodni a vízmérőről is.
Kemény fagyok jöhetnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eddig elkényeztetett bennünket a november, de a meteorológusok már arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a közeljövőben kemény fagyokra is lehet számítani. Aki eddig nem tette meg, téliesítse a vízmérőt, nehogy kellemetlen megléepetés érje. Alább néhány okos tanács.

A hideg és a fagy komoly károkat okozhat a talajban, vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben. Tanácsos idejében készülni és megtenni a szükséges óvintézkedéseket, amivel elkerülhetjük a pénztárcánkat sújtó, esetleges plusz kiadásokat - figyelmeztet honlapján a Nyírségvíz Zrt. Jó tudni ugyanis, hogy a hatályos jogszabályok szerint a fagy kiengedésekor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit, és a szétfagyott, nem javítható vízmérőt a felhasználóknak kell megfizetnie. A törvény szerint a fogyasztó köteles a vízmérő fagy elleni, megfelelő védelméről gondoskodni. 



Mit tegyünk?

  • Győződjünk meg arról, jól záródik-e vízmérő akna fedele! Ha nem, a sérült fedlapot cseréljük, ha hiányzik, pótoljuk.
  • Az aknát és a vízmérőt szigeteljük nikecellel, vagy más szigetelőanyaggal.
  • A tél folyamán többször ellenőrizzük nincs-e víz az aknában, és a fedele is jól le van-e zárva.
  • A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzük a pinceablak épségét, szigetelését, és tartsuk zárva.
  • A télen nem használt ingatlanokat víztelenítsük, az ott lévő aknát is szigeteljük. Ne feledkezzünk meg a mosogató és a mosdókagyló szifonjáról sem, az abban lévő vizet is távolítsuk el. A csapokat, miután már nem folyik belőlük víz, is hagyjuk nyitott állapotban.
  • A vízmérőben a víztelenítést követően is maradhat víz, ezért a vízmérőakna szigetelését mindenképp meg kell oldani.

Ha mégis elfagyott a vízmérő, azt onnan vesszük észre, hogy a lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból, nem forog a vízmérő, ha megnyitjuk a csapot, vagy eldeformálódott a számláló szerkezet. Ne próbáljuk meg nyílt lánggal felolvasztani a csapot, inkább hívjuk haladéktalanul a szolgáltató telefonszámát: 42/ 523-600

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés