Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kutya a családban I. rész

| 2016. 11. 21. | 12:13:00
Tanácsok kezdő és gyakorló állattartóknak.
Kutya a családban I. rész
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kutya a családban 1.

 

Amíg maroknyi, addig cuki. Amint elkezd nőni, és még mindig nem szobatiszta, de már mindent megrág, ami a szájába kerül, kezdődnek a bajok. Aztán jönnek a viták, hogy ki sétáltassa, ki takarítson utána, stb.

Pedig egy kutya éppenséggel segíthet a gyerekeket rendszerességre szoktatni, felállítani a számítógép illetve tévé elől – ami sokszor a szülőnek sem sikerül. Induló sorozatunkkal hétről hétre igyekszünk olyan tanácsokkal szolgálni, amelyek megkönnyítik a kutyatartást.

Sorozatunk első részében a szobatisztaság témáját járjuk körbe.

  • Sokan lakásban tartják a kutyát, ezért számukra nagyon fontos, hogy minél hamarabb szobatiszta legyen a kutyus.
  • Mikor, hogyan kell ezt elkezdeni, milyen segédeszközöket lehet kapni, használni? Kb. mennyi idősen válik szobatisztává a kedvencünk?
  • Kertes házban is gyakran előfordul, hogy bejárhat a kutya a lakásba. Egyre többen építenek be kutyaajtót, amelyen kedvencünk kényelmesen közlekedhet. Mit tegyünk, ha ennek ellenére odabent végzi el a dolgát, vagyis a kertet kíméli?

A kérdéseinkre Raska Andrea a Nyíregyházi Állatotthon vezetője válaszol.

Akkor kell elkezdeni a szobatisztaságra szokatást, amikor a kiskutya 8-12 hetes – mondja a szakember, aki azt javasolja: jelöljünk ki egy helyet, ahol a későbbiekben is szeretnénk, hogy végezze a dolgát. Ez általában a házon kívüli hely, utca. Amikor látjuk, hogy a kölyök készülődik elvégezni a dolgát, mutassuk meg neki ezt a helyet. Miután elvégezte a dolgát, dicsérjük meg nagyon, és jutalmazzuk!

Egy kiskutyának néhány óránként szükséges elvégeznie dolgát. A gyakoriság később csökkeni fog, ahogy idősebb lesz, és jobban tudja kontrollálni a dolgot – ekkor már képes 6-8 órát is kibírni. Azonban felnőtt, szobatiszta kutyától sem várhatunk el 12 óránál hosszabb várakozást.

Ha hamar szeretnénk eljutni a szobatisztasághoz, minél sűrűbben ki kell vinnünk a kölyköt, mivel az első időszakban még nehéz visszatartania a szükségét. Az ideális eset az lenne, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a kölyköt az óránkénti sétától a hosszabb időszakokhoz.

Ha kialakítunk egy napirendet már kölyökkorban, kedvencünk mindig tudni fogja, hogy mikor számíthat lehetőségre.

Ezekben az időszakokban célszerű kivinni a kölyköt:

  • Reggel, ébredés után
  • Alvások után
  • Minden étkezés után
  • Minden játék, vagy tanítás után
  • Ha hosszabb ideig egyedül van
  • Közvetlenül lefekvés előtt

Ez a napirend segít kialakítani egy rutint, melynek eredményeképpen ő meg fogja várni, míg újra kivisszük őt. Emellett figyelni kell a jelekre, amivel a kutya jelzi, hogy ki kell mennie. Mint például: körbe-körbe szaladgál, vagy ha feszült pofával bámulja az ajtót.

Kutyapelus

A kutyavécé, kutyapelus használata kitolhatja a tényleges szobatisztaság kialakulását, ráadásul nem olyan egyértelmű egy kutya számára, hogy mit is szeretnénk tőle. Ha mégis emellett kell döntenünk, idővel előbb rövidebb, majd hosszabb időre tegyük ki pelenkát az udvarra, a lakás elé, vagy a bejárati ajtó elé, ahova ki kell kéredzkednie.

Ha mégis becsúszik...

Teljesen természetes, hogy a szobatisztaságra szoktatás időszakában bekövetkeznek balesetek. Alaposan takarítsunk fel utána! Távolítsunk el minden szagot, nehogy a szag miatt visszajárjon ugyanarra a helyre, és ismételten ott végezze el a dolgát.

Fontos, hogy sose büntessük meg, ha már megtörtént a baj. Ez késleltetett büntetés, a kutya nem fogja tudni, hogy miért kapta a szidást. Ugyanígy TILOS a kutya orrát az ürülékébe dörgölni, semmi értelme, csak félelmet vált ki a kutyából.

Ha észrevesszük, amikor a nem megfelelő helyen végzi a dolgát, valamilyen módon szakítsuk félbe a „műveletet” - kapjuk fel, stb. -  és határozottan mondjuk neki „Nem!”. Majd gyorsan vigyük ki, és hagyjuk, hogy befejezze a dolgát. Ezután nagyon-nagyon dicsérjük meg őt.

Ma már talán minden gazdi számára természetes, hogy séták alkalmával néhány nejlonzsákot is magával visz a zsebében, hogy a kutyapiszkot felszedje. A kutyatartók és nem kutyatartók közti békés egymás mellett élést, illetve a környezetünk tisztaságát ezzel is segíthetjük.

Sorozatunk következő részében a rágást járjuk körül.
Olvasóink kérdéseit az alábbi címre várjuk:

cservenyak.katalin@szabolcsihir.hu

telefon: 06/20-50-280-11

 

Gazdikereső:

Bogár 6 hónapos, fekete, keverék szuka. 2016 májusában született kölyökkorában fogadták örökbe az állatotthonból, de a "gazdái" nem számoltak Bogár kölyök természetének hátrányaival, így visszakerült a kennelsorra, társai közé. Kedves kutyus, aki pórázon tud sétálni, így várja, hogy valaki beleszeressen és pajkos kölyök természetével családi kedvenccé fogadja! Örökbe fogadható!

Szoszó  2 hónapos, 2016 szeptemberében született keverék, fekete kan kutya, aki testvéreivel került az otthonba. Nagyon aktív, játékos kölykök, akik vélhetően közepes termetűek lesznek. November 15-től örökbe fogadhatóak.

Torin 2 hónapos, barna, keverék kan, 2016 szeptemberében született, testvéreivel együtt egy dobozban kidobva találtak állatbarátok. A kicsik átestek a parazitamentesítésen, kezdik oltási programjukat. Vélhetően közepes termetűek lesznek. 2016. november 25-től örökbe fogadhatóak.

 

Szamóca 2 hónapos, keverék, fekete kan. 2016 szeptemberében született, testvéreivel együtt egy nyíregyházi üres telken találtak, vélhetően oda dobták be őket. Az apróságok szerencsére jól vannak, virgoncak, játékosak. Oltási programjuk folyik, 2016. november 25-től örökbe fogadható.

 

Tysonra, a kb. 3 éves kan kutyusra Felsősimán, egy árokban találtak rá. A csont sovány kutyának jártányi ereje nem volt, minden bordája, csontja látszik..... Nem tudni, mióta nem kapott vagy talált élelmet.

Az állatotthon karanténjába költözött, melegben, védett helyen lábadozhat. Szerencsére az étvágya óriási, leginkább folyamatosan enne - amit persze ilyen hirtelen nem szabad. Sokszor, kis adagokban kapja az élelmet. Olyan hévvel lát neki minden alkalommal, hogy néha gondozója ujja bánja...
Tyson egyelőre félénk, bizalmatlan, ami nem is csoda az átélt borzalmak után. Ennek ellenére hamar oldódik és hálásan élvezi a fülvakargatást.

Aki támogatni szeretné Tyson gyógyulását, több módon megteheti: Az állatotthonban személyesen - Nyíregyháza, Csatorna u. 2. Bankszámlára utalással, a következő számlaszámra: 68800109-11035240

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés