Mézeskalácsot díszítenek Fehérgyarmaton
Az Advent hangulatában a mézeskalács díszítés fortélyait tanulhatják meg Fehérgyarmaton, a Betyáros Csárdában felnőttek és gyerekek egyaránt a penyigei Kőrösi Kati nénitől, aki szeretet-süteményeivel már mindenkit elkáráztatott, aki egyszer is találkozott vele.
Fontos tudnivaló, hogy mindenki előre süsse meg otthon a mézeskalácsát, és vigye magával a gyarmati Betyáros Csárdába, ahol kidíszítheti Kati néni instrukciói alapján.
Időpont: december 2. péntek 16 óra.
A szervezők Kőrösi Kati néni mézeskalácsának receptjét is megosztották a Facebookon, úgyhogy onnan kölcsön is vettük, és ki is próbáljuk.
Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg Rama margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt szegfűszeg, fahéj, kardamon). 25 dkg mézet meglangyosítunk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot és 10 dkg Rama margarint, simára keverjük, a tűzről levéve belekavarjuk 2 tojás sárgáját és 1 egész tojást, 1 mézeskalács fűszerkeveréket és 1 csapott evőkanál szódabikarbónát és 50 dkg liszttel összegyúrjuk. Minimum 1 órát pihentetjük (de akár másnap is kisüthetjük), majd fél centiméter vastagra kinyújtjuk, süteményformákkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és egy felvert tojással megkenjük. 170-180 fokos sütőben világos barnára sütjük (ügyeljünk, hogy ne süssük túl, mert kemény lesz). Sütés után egyenként sima felületre tesszük kihűlésig. Majd másnap tetszés szerint díszítjük.