Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szakember arról, hogy mit szolgál a maci, a rongy, az alvóka

| 2016. 11. 21. | 10:04:00
A gyerek öröm. A gyerek nehézség. Pszichológus segít megérteni őket, s mellettük magunkat.
Szakember arról, hogy mit szolgál a maci, a rongy, az alvóka
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor elinduláskor cipő felhúzva, kabát begombolva, útra készen állunk a bejárati ajtó előtt, kiderül, hogy a plüssmackó, Bogyó bizony a szobában maradt. A gyermek egy tapodtat sem hajlandó menni anélkül, hogy Bogyó ne legyen a kezében. Anyának cipő le, indul Bogyó maci felderítésére.

Ez a történet mindennapos a kisgyermekes anyukák életében. Teljesen mindegy, hogy Bogyó egy maci, nyuszi, párna vagy éppen takaró. A lényeg, hogy puha, meleg és mindig velük legyen. De mit is jelent a kicsiknek ez a gyakorlatilag részükké avanzsált tárgy?

A fejlődéspszichológusok és gyermekpszichológusok ezeket a tárgyakat egyfajta anyapótlékként emlegetik.

Ezen tárgyak funkciója, hogy az anya puha, meleg biztonságot nyújtó ölelését, magát a jelenlétét pótolja. Még akkor is, ha az anya elérhető közelségben van.

A gyermekek születésüktől hozzá annak szokva az első időszakokban, hogy anya a szükségleteik kielégítésére van. Ha éhes, ha szomjas, ha melege van, ha fázik, anya ott terem, és azonnal orvosolja a problémát. Megeteti, megitatja, betakarja vagy éppen kicseréli a pelust, minden rezgésére reagál a gyermeknek. A gyermek ezt megszokja, és úgy éli meg, hogy minden kívánsága azonnal teljesül. Ahogyan a gyermek növekszik, fejlődik az idegrendszere, és az idő telik, megtanulja, hogy valamit tennie kell azért, hogy felhívja a szükségleteire a figyelmet. Hangokat hallat, kiabál, beszélget és felhívja az anya figyelmét, hogy valami nem tetszik neki. Az anya azonban már nem biztos, hogy azonnal ott terem, hiszen a kicsi már nem csecsemő, tud várni egy picit. Anya lehet, hogy éppen hajat mos, vagy főzi az ebédet. A gyermek rájön, hogy szükségletei bizony nem azonnal elégítődnek ki, várnia kell, és azt a várakozással teli időt el kell ütnie valamivel. Előfordulhat, hogy ringatja magát, gügyörészik közben, esteleg szopja az ujját, de nagyon gyakori, hogy a közelben lévő takarót, plüssmackót szorítja magához, mintegy megnyugtatva magát, míg anya jön. Ez a plüssmackó kezdi átvenni a megnyugtató szerepet, egyfajta anyakép, amely mindig elérhető közelségben van. Mondhatjuk, hogy felruházza az anya tulajdonságaival, elsősorban azzal, amelyek a kis fejében vannak az édesanyáról.

Szerető, meleg, puha, illatos, ölelő, simogató, jóleső érzéseket vált ki benne.

Ez a tárgy nagyon fontossá válik, a közelsége biztonságot nyújt, hiszen nem érheti semmi baj azt a gyermeket, akinek az anyja, vagy az anyukájának a helyettesítője ott van. Megnyugtatólag hat, csillapítja azt a szorongást, amit az anya távolléte ad. Nem szabad kimosni, megváltoztatni, és jaj annak, aki ezt elhagyja! Ez a tárgy pótolhatatlan és nem cserélhető fel másik kismacira. Ennek a tárgynak olyan illata (később szaga) van, amely emlékezteti őt az anyára. Anya sem felcserélhető, anya sem pótolható.

Ez a tárgy, ahogyan nő a gyermek, szép lassan eltűnik, de azért előfordul, hogy néha-néha nagyobb korban, akár 10-12 évesen is előkerül. Ahogyan növekszik a csemete, kialakul az önmegnyugtatás képessége, megtanulja, hogy anya akkor is ott van, ha épp nincs jelen. Fel tudja idézni a képét, emlékszik a közös élményeire, a biztonságot adó állapotokra.

Vegyük komolyan, ezek a tárgyak mennyire fontosak a gyermeknek. Nem baj, ha sokáig vele van, akár az iskoláskor elején is. Ahogyan telik az idő, majd magától el fogja hagyni. Lehet, hogy nagyon koszos vagy bűzlik is már, de a gyermeknek úgy jó, ahogy van. Ne induljunk el nélküle, mert bármikor kérheti, keresheti, és ha épp nincs nálunk, az bizony botrányhoz vezethet.

- FGYN -        

Cserfes Gyermekműhely 
Debrecen, Szent Anna u. 35.
cserfesgyermekmuhely@gmail.com
+36 (20) 298-6272

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés