Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fölülmúljuk az uniós átlagot

| 2016. 12. 04. | 13:19:00
A számok is alátámasztják.
Fölülmúljuk az uniós átlagot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint

Magyarországon 2010 után fordulat következett be az egészségügy finanszírozásában és számos területen javultak a mutatók. Ezt az OECD nemrég megjelent Egészségügyi Körkép elnevezésű éves jelentése is alátámasztja.

Az OECD adatai igazolják, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyarok könnyebben juthatnak hozzá sportolási, egészséges étkezési és orvosi ellátási lehetőségekhez - mondta Rétvári. 
Kiemelte:

  • Magyarországon a gyerekek 99%-a megkapja a gyermekkorban fontos oltásokat, így ők az uniós átlagnál (96%) nagyobb biztonságban vannak a legjellemzőbb fertőző betegségekkel - például a visszaszoruló kanyaróval és szamárköhögéssel - szemben.
  • Eredményesnek bizonyult a mindennapos testnevelés bevezetése, mivel a magyar 11-15 évesek átlagosan többet mozognak uniós kortársaiknál, ami egészségük megőrzése szempontjából rendkívül fontos.
  • Örömteli tény, hogy érezhetően javul a napi gyümölcsfogyasztás, hiszen Magyarország a 6. helyre lépett elő, így az uniós átlag fölött áll.
  • Diplomás orvosból 14,5 jut 100 ezer magyarra, míg az EU-s átlag 12,3; diplomás ápolók esetében az arány itthon 40,5, az Európai Unióban pedig 39,1.

Az Emmi államtitkárának összegzése szerint az OECD számai azt mutatják, hogy

az elmúlt hat év egészségügyet erősítő és a népbetegségeket megelőző lépései képesek voltak megfordítani a 2010 előtti negatív folyamatokat. Mára elmondható, hogy a magyarok mindennapi élete egy lépéssel egészségesebbé és ezzel teljesebbé is vált - jelentette ki Rétvári Bence.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés