Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kösz, Mustárház!

| 2016. 12. 13. | 16:52:00
A fiatalok érzékenyebbé váltak mások problémái iránt.
Kösz, Mustárház!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult a Mustárház és az Új Európa Alapítvány KÖSZ! programjának „Segítve tanuljunk, segítve tapasztaljunk!” című projektje, melyben az iskolai közösségi szolgálat keretein belül az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium fiataljai vettek részt. Szakmai segítséget az Oltalom Szeretetszolgálat és a Periféria Egyesület szakemberei nyújtottak.

Nyíregyházán évről évre nő azok száma, akik nehéz helyzetükből adódóan elveszítették biztos megélhetésüket, lakhatásukat, így arra kényszerültek, hogy az utcán éljék mindennapjaikat. A Mustárház fontos feladatának tekintette, hogy a városban lakó és tanuló diákok megismerkedjenek egy olyan területtel, amely nem biztos, hogy a hétköznapjaikban jelen van életükben.

A hajléktalanokon való segítés célja, hogy érzékenyebbé váljanak embertársaik iránt a fiatalok, fejlődjön empatikus készségük, ismerjék meg önmaguk és társaik szociális hozzáállását a témához.

A projekt feladata volt: a hajléktalansággal kapcsolatos előítéletek lebontása, valamint a közösségi gyűjtésnek, mint forrásteremtésnek és szolidaritási gyakorlatnak a tesztelése a szociális ellátásban.

A fiatalok érzékenyítő előadásokon vettek részt, megismerkedtek az intézményi keretek között működő hajléktalan segítéssel az Oltalom Szeretetszolgálaton keresztül, az utcán élő rászorulókról való gondoskodásról viszont a Periféria Egyesület szakembereitől szerezhettek tapasztalatokat.

A pályázat során elnyert összegből jutott tisztálkodó szerekre, tartós élelmiszerre, meleg italra. Az osztásnál jelen voltak az iskolai közösségi szolgálat fiataljai, akik azáltal, hogy segíthettek, néhány szó erejéig megállhattak egy percre ezekkel az emberekkel beszélgetni és megismerhették élettörténetüket, sorsukat.

A fiatalok ruhagyűjtési akciót is szerveztek, az összegyűlt ruhákat pedig eljuttatták a támogató szervezetekhez.

A program elsődleges célja, hogy utcán élő hajléktalan embereken segítsenek a fiatalok, másodlagos cél pedig, hogy a fiatalok saját korcsoportjukban is tudatosítsák, hogy ez egy élő, létező probléma. Fejlődhet empatikus készségük és érzékenyebbé válnak mind embertársaik, mind a társadalmi problémák iránt.

A Periféria Egyesület munkatársainak segítségével az önkéntes fiatalok az utcán élő hajléktalanokon segítettek meleg étel- és italosztással. A szervezők fontosnak tartották, hogy a fiatalok azokat a tapasztalatokat, hatásokat és érzéseket, amelyeket a projekt ideje alatt szereztek meg tudják beszélni szakemberekkel, elmondhassák, milyen érzés volt segíteni, mit váltottak ki belőlük ezek az emberek és mennyire tartják szükségesnek, hogy ezzel a problémával később is foglalkozzanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés