Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kutya egy hideg van!

| 2016. 12. 07. | 11:27:00
Télen a négylábúak is fáznak.
Kutya egy hideg van!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A napokban már megtapasztalhattuk, hogy megérkezett az igazi tél - a hideg, a zimankó. Ez nemcsak a mi életünket nehezíti meg, hanem kedvenceink is megérzik a zordabb időjárást. Raska Andrea, a Nyíregyházi Állatotthon vezetője segít abban, hogy a kezdő és gyakorló állattartók is tudják, hogyan gondoskodjanak kedvenceikről a legcudarabb évszakban.

A tél nehézségei közül a hideg jelenti a legnagyobb veszélyt, ha nem gondoskodunk megfelelően négylábú társaink komfortjáról.

A kertben tartott kutyák jobban tudnak alkalmazkodni az egyre alacsonyabb hőmérséklethez, vastagabb, dúsabb bundát növesztve illetve a bőr alatt vastagabb zsírréteget felhalmozva védekeznek a hideg ellen.

Ha az ajtónyílás a ház oldalán van, kedvencünk mindig talál szélvédett helyet

A gondos gazda felelőssége az állatainak segítése, a hidegebb idő megkövetelte változtatások végrehajtása. Egy melegebb ól, vacok elkészítése egyszerű, akár saját kezűleg is elvégezhető feladat. Az ideális ól alig nagyobb annál, hogy az eb fel tudjon benne állni, mert így könnyen felmelegítheti testének melegével.

Az ajtónyílás is épp csak akkora, legyen, hogy az állat beférhessen rajta és lehetőleg a ház oldalán helyezkedjen el, mert így mindig talál szélárnyékot benne.

Az ólat béleljük ki szőnyegekkel, pokrócokkal, szalmával, ruhákkal. Ezek egyrészt csökkentik a méretét, másrészt szigetelik, melegen tartják az állatot. Lényeges azonban, hogy ezeket a „betéteket” nedves időben gyakran cserélni kel, mert átázva éppen az ellenkező hatást fejtik ki: áthűthetik a kutyát, betegségeket okozhatnak.

A táplálásnál fehérje és energiadúsabb étrendet kell tartani, mert a hideg időkben az állatok a testük melegen tartására használják fel a bevitt tápanyag egy részét. Ez különösen igaz a rövid szőrű kutyákra, amelyek látványos kondícióromlást mutathatnak hasonló takarmányozás mellett is a téli időszakban.

Különösen a kistermetűek fáznak odakint. Számukra a webshopokból, üzletekből választhatunk ruhát

A lakásban tartott kutyák viszont a benti meleghez alkalmazkodnak. Amikor a szabadba mennek, nagyobb megterhelést jelent a szervezetüknek a hideg.

Az ő esetükben a kutyaruha nem divathóbort.

A kölykök, idős, sovány vagy beteg állatok szintén nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez, ezért az ő esetükben még körültekintőbben kell eljárnia a gazdinak a téli előkészületekkor.

A legtöbb kutya boldogan futkos az eldobott hógolyók után és bekapja őket, vagy egyszerűen csak harapdálja a havat. Figyeljünk oda erre is, mert gyakran okoz torokgyulladást, ha meg is eszi. Ráadásul nemcsak a torka fázhat meg, hanem a gyomrát is megterheli a hó.

Kellő odafigyeléssel, gondoskodással tehát elkerülhetőek a téli időjárás kellemetlenségei és kedvenceinkkel közösen élvezhetjük a szabadban közös játékkal, sétával töltött órákat.

Kiszolgált fagyasztóládából is remek kutyaház készülhet, ráadásul garantáltan hőszigetelt

Essen néhány szó a gazdátlan, kóbor állatokról is! Hogyan segíthetünk rajtuk?

  • Ha nem tudod magadhoz venni a kóbor cicát vagy kutyust, naponta vigyél neki egy kis enni- és innivalót addig, míg megoldódik a bajba jutott állat elhelyezése. Egy kiszolgált kartondobozt kibélelhetsz tiszta rongyokkal és így fekhelyet készíthetsz neki. Ilyenkor a fagyhaláltól menthetjük meg őket.
  • Készíts néhány fotót a kóborkáról és hirdesd a környéken vagy a Facebookon, hogy minél hamarabb gazdát találhasson magának. A hirdetésben írd le a külsejét, a nemét és természetesen az elérhetőségedet, hogy gazdái felvehessék veled a kapcsolatot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés