Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sebészeti bravúr! Új szívet kapott a nyírcsászári asszony

| 2016. 12. 20. | 22:00:00
Jövőre akár almát is szedhet.
Sebészeti bravúr! Új szívet kapott a nyírcsászári asszony
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint ötven orvos 10 órán keresztül műtött egy nyírcsászári asszonyt, aki új szívet kapott. Az orvosi bravúr, melyről az RTL Klub számolt be kedd esti híradójában, nemcsak Magyarországon számít szenzációnak, hanem egész Európában.

A műtét két hónapja történt, a nyírcsászári asszony kontrollra érkezett az Országos Kardiológiai Sebészetre. Az RTL Híradójában elmondta: olyan jól érzi magát, mintha kicserélték volna. Orvosai azt mondták, jövőre mehet akár almát is szedni.

Nagyon jó szívet kaptam, fel vagyok tuningolva – mondta boldogan a szabolcsi asszony.

Műtéte azért számít igazi bravúrnak, mert több, súlyos szívfejlődési rendellenessége is volt, egyrészt két külön körben keringett a vér a szívében, másrészt egy lyuk is volt a szívén. Ilyet korábban nem operáltak.

Dr. Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Sebészet főigazgatója az RTL-nek elmondta: egy teljesen másképp fejlődött nagy érrendszerhez egy teljesen normális szívet kellett illeszteni – ezért volt európai mértékben is kiemelkedő ez a műtét.

Több mint 50 orvos végezte az operációt három körben. Előbb elvégezték a szívbeültetést, majd az értágító hálót, végül a ritmust szabályozó pacemakert.

Az asszony teljesen tünet és panaszmentes. Az életkilátásai pedig olyanok, mint más, nem transzplantált embernek - mondják az orvosai. Transzplantáltság után a tízéves túlélés 50 százalék. Műtét nélkül azonban maximum egy évet lehet élni ezzel a betegséggel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés