Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zsófi, a csupa ötös, csupa csoda, nyíregyházi kislány

| 2016. 12. 23. | 16:59:00
Megint nyert egy versenyen.
Zsófi, a csupa ötös, csupa csoda, nyíregyházi kislány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Színjeles tanuló, imád versenyezni, ahol elindul, ott legtöbbször nyer is. Még nem döntött, orvos legyen vagy színésznő, de bőven van még ideje: Nagy Zsófia Gitta még csak tízéves. A nyíregyházi kislány legutóbb a Like2 tehetségkutatóban tündökölt, elnyerte a verseny nagydíját, vagyis a kiemelkedő tehetségnek járó díjat.

A Váci Mihály Kulturális Központ által szervezett tehetségkutatón Zsófi ifjúsági korcsoportban kápráztatta el a zsűrit vers-, próza kategóriában. Nem csoda, hiszen olyan intelligenciával mond verset és prózát, ami lenyűgözi a közönséget.

A tízéves nyíregyházi kislány az Arany János általános iskola 4. osztályos tanulója, általában a legfiatalabb a versenyzők között.

Nemrég a Ciripelőt nyerte meg Erdélyben, ahol Kárpátalja, Magyarország és Székelyföld versenyzőit utasította maga mögé. A háromnapos megmérettetésen prózát mondott. Természetesen elkísérte családja is, hatéves öccse, Peti ott izgult a nézőtéren, és nagyon büszke volt a nővérére, amikor a 18-19 éves lányok mentek hozzá gratulálni.

A Ciripelőn egyébként gyakorlatilag megvédte a címét, hiszen tavaly is ő nyerte a rangos versenyt.

Mindent vitt a Like!

Évekig a Ciripelőt tartotta élete legrangosabb eseményének Zsófi, azonban a Like ezt most felülírta.

– Ez egy nagyon nagyszabású verseny volt, boldog vagyok az eredmény miatt. Tavaly csak néztük a döntőt anyukámmal, idén viszont kibővítették a korhatárt. Úgy gondoltuk, hogy elindulok – mesélte boldogan a tízéves kislány, akinek korát meghazudtoló és választékos a szókincse, beszéde. – Amikor az elődöntőből továbbjutottam, egyszerűen fel sem tudtam fogni, hogy itt vagyok. A döntő előtt pedig már nagyon nagy volt az izgalom.

Amikor kihirdették az eredményt, hogy elnyerte a Like nagydíját, hatalmas volt a boldogság. Bontottak is otthon kölyökpezsgőt a szülőkkel és a nagypapával. Zsófi nyereménye egyébként ötvenezer forintos vásárlási utalvány volt.

Színészek

Ha megkérdik, mi szeretne lenni, Zsófi azonnal rávágja: orvos vagy színész. Ezt felelte Tóth Zolkának is, akivel a kórházban találkozott, amikor beteg volt és infúziót kapott. A színész bohócdoktorként igyekezett felvidítani a kis betegeket.

– Varázsolt nekem egy bohócorrot, amit a mai napig őrzök – mesélte Zsófi. – Megkérdezte, mi szeretnék lenni, s amikor elmondtam, azt tanácsolta: orvos legyél! 

A Like2-ben egyébként az is jó volt, hogy színészek is voltak a zsűriben, akik értékelték a versenyzők produkcióját. Az elődöntőben Kosik Anita, a középdöntőben és a döntőben Horváth Margit, a Móricz Zsigmond Színház művészei. Utóbbi a középdöntőben dicsérte, hogy tökéletesen betartott minden határt, minden a helyén volt a produkcióban, kérte, arra vigyázzon, hogy el ne rontsák.

Édesanyja választ

De erre szerencsére semmi esély. A verseket, prózákat Zsófi édesanyja, Borbás-Székely Ágnes választja ki lánya számára, hiszen nincs is, aki tőle jobban ismerné, mi az,a mi illik a kislányhoz. Az interneten és a könyvtárban szokott kutakodni. Sokáig ő is készítette fel a versenyekre.

Zsófi elmesélte: egyszer verseny előtt három nappal döntötte el, hogy ő bizony azon elindulna. De ezen már különösebben nem is lepődött meg a család. Édesanyja talált egy elég hosszú mesét, amit Zsófival két nap alatt megtanultak. És Zsófi 60 versenyző közül a második lett – ezt még ő is nagy eredménynek tartja.

Nem számolta még össze az okleveleit és díjait, de úgy tippeli, legalább 40 oklevele van, és több mint húsz első helyezése eddig.

Látva gyermeke fejlődését és tehetségét, édesanyja úgy érezte, a továbbfejlődéséhez szakember segítségére van szükség. Így találtak egymásra Orémusz Majával, aki örömmel foglalkozik Zsófival.

– Anya azt mondja, amit Maja néni csinál, az hihetetlen – mondta Zsófi. – Nagyon emlékezetes, amikor először mentünk hozzá. Annyi hibámat sorolta, hogy a végén elsírtam magam. Például nem volt jó az L-em sem. De már mindent megtanultunk, kijavítottunk.

Jó testvérek

Zsófi, akit imádott nagypapája és öccse kísért el szerkesztőségünkbe, eldicsekedett azzal, hogy Peti, aki nagycsoportos óvodás, nagyon jó tornász, és már van is egy aranyérme. Jövőre pedig, amikor ő már ötödikes lesz, együtt fognak járni iskolába, mert Petit is az Aranyba íratják a szüleik.

Peti nagyon büszke a nővérére, legjobban az tetszett neki, amikor a nagyok gratuláltak neki.

Zsófi egyébként kitűnő tanuló, még részjegye sem volt rosszabb ötösnél.

Nagypapája, Bóta Gyula, akit egyébként sok gyerek bizonyára jól ismer a Burattino Bábszínházból, azzal biztatja: ha ne adj’ Isten valaki megszólná emiatt, nyugodtan felelje azt, „csináld utánam!”

Cs.K.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés