Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rénszarvasoknak is bejön a -16

| 2017. 01. 20. | 12:12:00
Ismerjük meg az Északi-sarkvidék ikonikus patás állatát!
A rénszarvasoknak is bejön a -16
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rénszarvas az Északi-sarkvidék  térségének ikonikus patás állata. A legkisebbek is ismerik, mint a Télapó szánhúzóját, de a valóságban a mi háziállataink sarkvidéki megfelelője. Az északi nomád népek számára olyannyira létfontosságú, hogy még a hosszú vándorlások során is követik, az olykor több száz állatból álló rudlit.

A tundrán és a tajga vidékén, ahol más háziállatok használhatatlanok lennének – ez az ikonikus patás, univerzálisan hasznosítható -  igásállat, húst és tejet ad, prémjét  ruhák és sátrak készítésére használják, agancsai, csontjai és erős lábinai különféle szerszámokhoz nyersanyagok.

A rénszarvas nemcsak azért különleges mert az egyetlen, szarvasfaj melyet megszelídítettek, hanem szarvasfélék között egyedül álló módon, mind a hím mind a nőstény visel agancsot.

Patái szélesek, akár egy hócipő, így nem süllyed el a hóban és a mocsaras területeken. A hideg ellen vastag, sűrű szőrzet védi.

Táplálékának fő részét a térségben elterjedt zuzmók, füvek és sások alkotják. Kitűnő úszó, vastag, levegőt tároló szőrzete felhajtóerejének köszönhetően könnyedén átússza a vándorlása során útba kerülő folyókat és tengeröblöket.

A párzás általában kora ősszel történik, ilyenkor a bika agresszívvá válik, amikor háreméért harcol, mely akár 15 nőstényből is állhat. A borjak 90%-a június elején születik, így kellően megerősödnek az őszi vándorlásig, s kisebb az esély arra is, hogy ragadozók áldozatává váljanak.

A Nyíregyházi Állatparkban élő 13 fős csapat igen jó tenyészeredménnyel  bír, évek óta van szaporulat, a legutóbbi borjak nyáron jöttek a világra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés