Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Füstköd. Riasztási fokozat Nyíregyházán!

| 2017. 01. 23. | 09:49:00
Nagyon rossz a levegő.
Füstköd. Riasztási fokozat Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két egymást követő napon is meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3) Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, január 21-én és 22-én. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyeletének tájékoztatása szerint a szálló por napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson:

Január 21-én: 150,9 μg/m3,

Január 22-én: 125,1 μg/m3

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.

Hétfőn reggel Jászai Menyhért alpolgármester vezetésével ülésezett a Szmog-riadó Bizottság.

A bizottság döntése alapján Nyíregyházán hétfőn életbe lépett a füstköd-riadó riasztási fokozata.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérik a lakosságot, mellőzze a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint válasszák tömegközlekedést, kerékpárt, vagy járjanak gyalog, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A következő 4 napban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Szabolcs-Szatmár-Beregben folytatódik a párás, helyenként tartósan ködös idő, zúzmarára is számítani lehet. Csapadék nem lesz. Továbbra is anticiklon helyezkedik el a Kárpát-medence fölött, valamint a magasban kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, ez kedvez a ködképződésnek.

A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad: a 0-5 km/h-s átlagszél mellett 10-25 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -10 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3, 0 fok között alakul.

Az aktuális levegőminőségi adatokról az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés