Hirdetés

Ilyet még nem látott! Sivatagi hangulat Nyíregyháza határában

Szabolcsihír

2017.01.08. 19:37

Ilyet még nem látott! Sivatagi hangulat Nyíregyháza határában
Fotók: Máté János

Összefújta a szél a homokot.

Hirdetés

A napokban fújó rendkívüli erejű szél, a néhány hónapja kiírtott út menti akácsor, az egykori almáskert helyén létesített szántó mind hozzájárultak a meglepő és igen látványos jelenség kialakulásához. Kerékpárral, de helyenként még gyalog is nehezen járhatók a kőlaposi dűnék, az autósok is sorra lassítanak, figyelik, fotózzák a különös, szinte egzotikus látványt.
 
Defláció: A defláció földrajzi fogalma a szelek pusztító munkáját jelenti, amikor a növényzettel nem borított helyeken a mállás vagy a nap hője folytán meglazított és felaprított részecskéket a szél tömegesen elhordja, ott kisebb-nagyobb mélyedéseket okoz és átalakítja a környéket.
 

Sajnos azonban látványossága és kellemetlensége mellett igen káros jelenség is ez, főként a mezőgazdaság számára. A kerékpárút és a főút melletti árok megtisztítása minden bizonnyal komoly munkát ad majd az utak kezelőjének is. Ez az eset felhívja a figyelmet az utak menti és szántók közötti fasorok fontosságára, melyek jelentősége itt a Nyírség homokján mindig is különösen kiemelkedő volt.

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés