Hirdetés

Kajahorror - szabolcsiak is vannak a térképen

Index.hu

2017.01.05. 15:18

Kajahorror - szabolcsiak is vannak a térképen
illusztráció: pixabay.com

Böngéssze, hol, miért büntetett a NÉBIH!

Hirdetés

Az Index elkészítette az ország kajahorror térképét. Kis- és nagykereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek szerepelnek rajta. Az alapot az szolgáltatta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását. Időre fülel le és büntet vagy figyelmeztet olyan vendéglátóhelyeket, illetve kis- és nagykereskedőket, amelyek nem tartják be az élelmiszer-biztonsági szabályokat.

A Nébih intézkedései 2010-ig visszamenőleg nyilvánosak, ezért az Index.hu fogta az adatbázist, és térképre tette, hol és miért kellett eljárnia a hatóságnak.

A Hungaro Chemicals Kft.  (Nagycserkesz) D-DISH nevű, fertőtlenítő hatású folyékony mosogatószeréről kiderült, hogy használata nem jár az elvárt baktericid, fungicid, yeasticid hatással.

A Gávavencsellői Sütőüzem Kft. (Gávavencsellő) csomagolt süteményével szemben az volt a kifogás, hogy magas a tartósítószer (szorbinsav) tartalma.

A Füsti Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Nyíregyháza) termék: 3 tonna húskészítményéről kiderítették, hogy jelöletlen, nem nyomonkövethető, valamint lejárt a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő. A feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok kijavításáig az egység tevékenységét a NÉBIH felfüggesztette.

Szabolcs Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Nyírpazony)) 9,8 tonna fagyasztott élelmiszer és húskészítményét ellenőrizték, megállapítva, hogy jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő, engedély nélkül fagyasztották le, a nyomon követés hiányosságai miatt a forgalomból visszahívták.

Beri Gyula Attila (Nyírbogdány) 1,6 tonna zöldéségét (TV-paprika, karalábé, paradicsom, uborka, karfiol) ellenőrizték, kiderült: nem nyomon követhető a tétel, ezért elrendelték a forgalmi korlátozás és megsemmisítés azonnali elrendelése

A Compex-Só Kft. (Nyírtass) termékét, a csökkentett Na-tartalmú vákuum sójáról (1 kg-os kiszerelésben) kiderült: a termék előállításához állati takarmányozás céljára szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai alapján megállapították, hogy a forgalomba hozott, csökkentett Na-tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékban kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.

A Várda-Impex Kft. (Kisvárda) által forgalmazott zsíros tejporról kiderült, hogy növényi zsírt tartalmaz. 

A kisvárdai Rétköz-Pack Bt.-t hamisított indonéz kakaópor miatt büntették meg, a termék zsírtartalma  50 százalékot meghaladó mennyiségben tartalmazott hidrogénezett növényi zsírt.

NOR-MOBIL KFT.  (Balkány) 56 tonna görögdinnyéjének nyomon követhetősége nem volt biztosított, ezért elrendelték az azonnali megsemmisítést.

Parmen ZRt.  (Nyírmeggyes) vegyes vágott savanyúságáróól derült ki, hogy nem felel meg a Magyar Élelmiszekönyvi előírásoknak, emberi fogyasztásra alkalmatlan, kezdődő romlásra utaló kellemetlen mellékszag és kesernyés, állott, kellemetlen mellékízzel rendelkezik, állománya elpuhult, nem roppanós, felöntőlé barnássárgás, opálos.

 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés