Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kajahorror - szabolcsiak is vannak a térképen

| 2017. 01. 05. | 16:18:00
Böngéssze, hol, miért büntetett a NÉBIH!
Kajahorror - szabolcsiak is vannak a térképen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Index elkészítette az ország kajahorror térképét. Kis- és nagykereskedelmi cégek, vendéglátóhelyek szerepelnek rajta. Az alapot az szolgáltatta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként országos hatáskörben felügyeli az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok betartását. Időre fülel le és büntet vagy figyelmeztet olyan vendéglátóhelyeket, illetve kis- és nagykereskedőket, amelyek nem tartják be az élelmiszer-biztonsági szabályokat.

A Nébih intézkedései 2010-ig visszamenőleg nyilvánosak, ezért az Index.hu fogta az adatbázist, és térképre tette, hol és miért kellett eljárnia a hatóságnak.

A Hungaro Chemicals Kft.  (Nagycserkesz) D-DISH nevű, fertőtlenítő hatású folyékony mosogatószeréről kiderült, hogy használata nem jár az elvárt baktericid, fungicid, yeasticid hatással.

A Gávavencsellői Sütőüzem Kft. (Gávavencsellő) csomagolt süteményével szemben az volt a kifogás, hogy magas a tartósítószer (szorbinsav) tartalma.

A Füsti Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Nyíregyháza) termék: 3 tonna húskészítményéről kiderítették, hogy jelöletlen, nem nyomonkövethető, valamint lejárt a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő. A feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok kijavításáig az egység tevékenységét a NÉBIH felfüggesztette.

Szabolcs Hús Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Nyírpazony)) 9,8 tonna fagyasztott élelmiszer és húskészítményét ellenőrizték, megállapítva, hogy jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő, engedély nélkül fagyasztották le, a nyomon követés hiányosságai miatt a forgalomból visszahívták.

Beri Gyula Attila (Nyírbogdány) 1,6 tonna zöldéségét (TV-paprika, karalábé, paradicsom, uborka, karfiol) ellenőrizték, kiderült: nem nyomon követhető a tétel, ezért elrendelték a forgalmi korlátozás és megsemmisítés azonnali elrendelése

A Compex-Só Kft. (Nyírtass) termékét, a csökkentett Na-tartalmú vákuum sójáról (1 kg-os kiszerelésben) kiderült: a termék előállításához állati takarmányozás céljára szánt kálium-kloridot használtak fel. Az ország több pontjáról mintázott termékek laboratóriumi vizsgálatai alapján megállapították, hogy a forgalomba hozott, csökkentett Na-tartalmú sónak a nátrium és kálium tartalma változó, a gyártmánylap szerinti 70 százalék nátrium-klorid és 30 százalék kálium-klorid arány helyett előfordult 100 százalékban kálium-klorid, de 90 százalékos nátrium-klorid tartalom is.

A Várda-Impex Kft. (Kisvárda) által forgalmazott zsíros tejporról kiderült, hogy növényi zsírt tartalmaz. 

A kisvárdai Rétköz-Pack Bt.-t hamisított indonéz kakaópor miatt büntették meg, a termék zsírtartalma  50 százalékot meghaladó mennyiségben tartalmazott hidrogénezett növényi zsírt.

NOR-MOBIL KFT.  (Balkány) 56 tonna görögdinnyéjének nyomon követhetősége nem volt biztosított, ezért elrendelték az azonnali megsemmisítést.

Parmen ZRt.  (Nyírmeggyes) vegyes vágott savanyúságáróól derült ki, hogy nem felel meg a Magyar Élelmiszekönyvi előírásoknak, emberi fogyasztásra alkalmatlan, kezdődő romlásra utaló kellemetlen mellékszag és kesernyés, állott, kellemetlen mellékízzel rendelkezik, állománya elpuhult, nem roppanós, felöntőlé barnássárgás, opálos.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés